Bivši “drug” pokopao Milanovića: On je čovjek bez ikakvih vrijednosti, a i ubija ga nevažnost

Bivši “drug” pokopao Milanovića: On je čovjek bez ikakvih vrijednosti, a i ubija ga nevažnost

I jučer je premijer Andrej Plenković, kao što je u petak najavio, dijelu oporbe koji nije u Saboru podržao odluku o obuci ukrajinskih vojnika to »nabijao na nos«. Za njih je takvo glasovanje, izjavio je u emisiji Hrvatskog radija »A sada Vlada«, politička katastrofa i obećao je protivnicima da će im »dok su živi« govoriti da su se osramotili. SDP nije htio sudjelovati u glasovanju, Plenkovićeva je procjena, zato što su »u smrtnom strahu od Milanovića«, dok su Možemo! jednako postupili jer su »zarobljeni NGO-ovskom logikom«. Još jednom je, pak, Plenković čestitao Socijaldemokratima, IDS-ovcima, Milanu Vrkljanu i Zlatku Hasanbegoviću, oporbenjacima koji su zajedno s HDZ-om glasovali za uključivanje Hrvatske u misiju EUMAM.

(Ne)ugodna pozicija

Za opoziciju nije ugodno kada joj stižu pohvale predsjednika Vlade, a političke osjetljivosti te situacije svjesni su i Socijaldemokrati, koje je Plenković ponajviše posljednjih dana uzeo u zaštitu. Nakon što je Grbin izjavio za naš list da neće više surađivati s »Plenkovićevim Socijaldemokratima«, premijer mu je uzvratio da su zastupnici stranke Davorka Vidovića »pametni i inteligentni ljudi koji znaju što je dobro, a što loše za Hrvatsku«.

– Rekao sam jednom Plenkoviću da nas više ne hvali jer nam na taj način čini štetu barem u percepcijskom smislu. Poznata je uzrečica – ne pomagajte braćo, izgibosmo. Ali, moram priznati da je premijer sada bio korektan prema Socijaldemokratima, rekao nam je jučer Vidović, javlja Novi list.

Unatoč tome što je 15 zastupnika Socijaldemokrata dalo glas za obučavanje ukrajinskih vojnika, odluka koju je predložila Vlada nije prošla u Saboru. Socijaldemokrati su se, dakle, uzaludno izložili. Život bi im danas bio jednostavniji da su napravili što i SDP i Klub zastupnika zeleno-lijevog bloka. No, Vidović je ipak zadovoljan kako je sve ovo ispalo.

Davorko Vidović/Foto: Hina

– Nije mi uopće žao što smo bili za. Štoviše, drago mi je da jesmo, iako je ova odluka pala, ponosan sam na ljude u našoj stranci. Bilo je prije glasanja među nama razgovora o tome da će nas sigurno nazivati žetončićima, ali svejedno smo glasali u skladu s onim za što se zalažemo. HDZ se zapravo priklonio nama. Ono što je o temi obuke ukrajinskih vojnika govorio predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava poklapa se sa stavovima većine birače HDZ-a. Međutim, HDZ je čista klijentelistička stranka u kojoj ni članstvu ni biračima vrijednosti i ideologija nisu prioritet. Oni su zbog drugih stvari, znamo kojih, uz HDZ. Za nas je ovo sada sjajna prilika da se konačno odvojimo od SDP-a. Pola godine smo se mučili jer nas se u javnosti i dalje povezivalo sa SDP-om, više to neće biti slučaj. Iskoristit ćemo to glasanje da se pokažemo kao moderna prozapadna, socijaldemokratska stranka, što SDP više nije, naglašava predsjednik Socijaldemokrata.

Čista pozicija

Uvjeren je da će se njegovoj stranci u konačnici politički isplatiti čista pozicija o Ukrajini koju su izrazili glasovanjem za participiranje u EUMAM misiji, a tvrdi da ga nimalo nije pogodilo otkazivanje suradnje sa strane SDP-a.

– Mi smo ti koji odbijamo suradnju s ovakvim SDP-om. SDP više nije podoban za bilo kakav oblik suradnje, nemaju kapacitet za to. Uzmite samo za primjer njihovo ponašanje nakon što je izbila afera Ina, to je bilo toliko jalovo, kao da je jedini cilj bio stvoriti percepciju da se nešto radi. Peđa Grbin je stvarno netalentiran političar, SDP je ovim sebe definitivno pokopao, nastavit će gubiti podršku. Velik dio lijevog biračkog tijela već je shvatio da ih je Milanović prevario prelaskom u taj svoj vulgarni suverenizam i antieuropejstvo. Neki su još blagonakloni njemu i SDP-u samo zbog toga što ne vole HDZ, boje ga se. Ali, Plenković je 2015. HDZ mudro ideološki gurnuo prema centru i time smanjio kod birača SDP-a dozu straha. Za Socijaldemokrate se u budućnosti stoga otvara veliki prostor. Preuzet ćemo inicijativu i boriti se za naše vrijednosti, bez obzira što drugi, pogotovo oni iz SDP-a, o nama pričali, zaključuje predsjednik Socijaldemokrata Davorko Vidović.

»Nije Milanović putinofil, on nema nikakvih vrijednosti«

Andrej Plenković je i jučer tvrdio da je Zoran Milanović na strani Vladimira Putina, ali Davorko Vidović ne misli tako.

– Ne slažem se s ocjenom da je Milanović putinofil. On je čovjek koji nema nikakve ideologije ni vrijednosti. O nekoj je stvari nakon samo nekoliko mjeseci u stanju govoriti potpuno suprotno. Milanović je koncentriran isključivo na ankete i razmišlja što bi u određenom trenutko bilo zgodno izjaviti u PR-ovskom smislu. Uvijek je u potrazi za svojom nišom i političkim prostorom, kako bi bio vidljiv. Sada ga ubija nevažnost kao predsjednika Republike i to je razlog zašto neprestano proizvodi konflikte, analizira Vidović razloge predsjednikove retorike od početka ruske agresije na Ukrajinu.

Foto: Hina