ŠTO SE DOGODILO: Ranjen biski Putinov suradnik kojega je iznenada smijenio prije šest mjeseci

ŠTO SE DOGODILO: Ranjen biski Putinov suradnik kojega je iznenada smijenio prije šest mjeseci

Dmitrij Rogozin, bivši šef ruske svemirske agencije Roscosmos, u srijedu je ozlijeđen u ukrajinskom granatiranju Donjecka, prenose ruske novinske agencije.

„Granatiran je hotel u predgrađu Donjecka u kojem je bila skupina vojnih savjetnika predvođena Dmitrijem Rogozinom. Dmitrij je zadobio ranu na leđima i odveden je u bolnicu. Život mu nije ugrožen“, objavio je njegov pomoćnik, a prenosi TASS.

Ta ruska novinska agencija piše kako je u napadu poginulo dvoje ljudi, a nekoliko ih je ozlijeđeno, javlja Novi list.

„Očito je da je to bio ciljani napad. Stručnjaci smatraju da je izveden samohodnom haubicom Caesar kalibra 155 milimetara koju proizvodi francuski Nexter“, dodao je Rogozinov pomoćnik.

Uz Rogozina, bivšeg zamjenika ruskog premijera, ozlijeđen je i Vitalij Hotsenko, premijer samoproglašene Donjecke Narodne Republike, prenosi Reuters.

Rogozin je vodio rusku svemirsku agenciju do srpnja ove godine.

Podsjetimo, Rogozin je bio šef ruske svemirske agencije kojeg je Putin smijenio prije šest mjeseci.

Neposredno nakon objave te uredbe, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je za agenciju TASS da će se imenovanje dogoditi “kada dođe vrijeme”.

Peskov nije dao nikakve dodatne informacije, ali je naglasio da Rogozin ne odlazi iz Roscosmosa jer je Kremlj nezadovoljan njegovim radom.

Na čelu ruske svemirske agencije Dmitrij Rogozin isticao se provokativnim tiradama na Telegramu. 

Od početka ruske ofenzive protiv Ukrajine 24. veljače, Rogozin, koji je ranije bio ruski veleposlanik pri NATO-u, davao je ratoborne izjave prema zapadnjacima, naglašavajući razaranja koja bi mogla biti nanesena ruskim nuklearnim oružjem.

No, u pet godina rada na čelu Roscosmosa on nije uspio zaustaviti pad ruske svemirske industrije, potkopane zastarjelošću, nedostatkom inovativnosti i korupcijom.

Tako je 2020. Rusija izgubila monopol nad letovima u svemir svojim Sojuzom, dolaskom na scenu SpaceX milijardera Elona Muska.

Roscosmos je prije nešto više od dva tjedna objavio koordinate stožera obrane zapadnih zemalja uključujući američki Pentagon i mjesto održavanja samita NATO-a.

N aslici: Rogozin, Putin i Lukašenko

Foto: Wikipedija