Bivši HDZ-ov ministar upozorio na “hrvatsku sramotu”: Pa mi revijalno obilježavamo žrtve komunizma

Bivši HDZ-ov ministar upozorio na “hrvatsku sramotu”: Pa mi revijalno obilježavamo žrtve  komunizma

Bivši HDZ-ov ministar vanjskih poslova Miro Kovač komentirao je revijalni karakter obilježavanja strašnih totalitarnih režima koji su iza sebe ostavili desetke tisuća ubijenih i prognanih Hrvata. Prisjetio se i nedavno preminulog Đure Perice koji je bio žrtva komunističkog progona.

“Dok sam radio 1990-ih godina radio u Uredu predsjednika Republike upoznao sam, među ostalima, sveučilišnog profesora Đorđa Pribićevića, tadašnjeg posebnog savjetnika predsjednika Franje Tuđmana. Iz razgovora s njim mi je u pamćenju ostala urezana njegova ocjena, koju je povijesno obrazložio, o površnosti našeg, hrvatskog društva.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Vujnovac odlučio: S partnerima želi preuzeti Fortenovu. Ima razrađen plan

Da se na tom planu skoro ništa nije promijenilo pokazuje i današnje, revijalno obilježavanje službenog spomendana u našoj Republici, Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima – nacizma, fašizma i komunizma. Osim prigodnih govora i ponekog, hvalevrijednog znanstvenog rada nema institucionalnog, sveobuhvatnog bavljenja totalitarnim i autoritarnim režimima.

Miro Kovač

Da nije tomu tako onda bi barem jedna hrvatska institucija bila članicom Platforme europskog sjećanja i savjesti, koja je utemeljena prije više od deset godina i koja okuplja 68 javnih i privatnih ustanova iz 23 države, od kojih je 15 iz Europske unije. Sve države članice Europske unije koje su bile pod komunističkom vlašću, osim Hrvatske, prisutne su u Platformi: Bugarska, Češka, Estonija, Mađarska, Latvija, Litva, Poljska, Slovačka, Slovenija (s 3 ustanove!), pa i ne-članice poput Albanije, Moldavije i Ukrajine.

Red je da danas komemoracijom odamo počast uzničkoj žrtvi komunizma, prošlog tjedna preminulom Đuri Perici. Međutim, ako smo iskreni i želimo biti ozbiljni kao politička zajednica, onda ćemo i mi u Hrvatskoj konačno početi institucionalno, sveobuhvatno istraživati svoje totalitarne režime. To su Đuro Perica i mnoge druge hrvatske žrtve totalitarizma, ali i mlada, demokratska Hrvatska zaslužili”, ističe Miro Kovač.

Naslovna fotografija: Đuro Perica