RECIDIVIST U ATENI: U grčkom zatvoru je BBB optužen za krvavu lanjsku tučnjavu s Torcidom

RECIDIVIST U ATENI: U grčkom zatvoru je BBB optužen za krvavu lanjsku tučnjavu s Torcidom

Među Hrvatima pritvorenima u Grčkoj nalazi se, kako doznaje N1, i jedan pripadnik navijačke skupine Bad Blue Boys, kojeg je prije par tjedana zagrebačko tužiteljstvo optužilo za sudjelovanje u brutalnom navijačkom okršaju u Zagrebu u listopadu prošle godine.

Kada je u središtu grada uoči utakmice Lokomotive i Hajduka, koja je odigrana na stadionu u Kranjčevićevoj ulici, došlo do dogovorene tučnjave BBB-a i Torcide. Tužiteljstvo je optužnicom obuhvatilo 42 osobe, šest pripadnika navijačke skupine Dinama, dok su svi ostali bili ljubitelji Hajduka.

Detalji makljaže u Zagrebu

Utakmica je počinjala u 15 sati, a nešto iza 13 BBB-i i Torcida počeli su se tući pred zgroženim prolaznicima. Naime, sve se odvijalo u širem gradskom središtu, pred jednim od većih hotela.

U optužnici se navodi da su u obračunu korištena razna pirotehnička sredstva, teleskopske palice, metalne cijevi, drvene drške za sjekire, drvene palice, izvučeni remeni i drugi predmeti pogodni za napad i ozljeđivanje.

Dva BBB-a i osam Torcidaša u toj je tučnjavi zadobilo ozljede od kojih su neke bile i izuzetno teške, jer se radilo o ozljedama glave i lomovima ekstremiteta. “Osim toga, svojim su ponašanjem izazvali veću uznemirenost građana”, navodi tužiteljstvo koje svim okrivljenicima na teret stavlja izazivanje nereda. Za većinu traži osam mjeseci zatvora. Tek za trojicu optuženika zatražena je kazna od jedne godine, dok se za jednog predlaže izricanje uvjetne kazne maloljetničkog zatvora, piše Ana Raić na portalu N1.

Isti izgrednik u Grčkoj i RH

Među optuženim pripadnicima BBB-a za ovu zagrebačku tučnjavu je, dakle, i 23-godišnjak koji je trenutno među pritvorenima u Grčkoj. Na popisu osumnjičenih što su ga neki mediji objavili nalazi se još jedna osoba identičnog prezimena, pa nije isključeno da je riječ o braći. No, u Hrvatskoj je pod optužnicom samo jedan.

Tužiteljstvo navodi da do sada nije osuđivan. Završio je srednju školu i radi u očevoj privatnoj tvrtki. Optužnicom je zatraženo i da mu se produže mjere zabrane približavanja sportskim objektima na manje od sto metara.

Iako mu je ova mjera bila izrečena i nakon incidenta u Zagrebu, optuženi 23-godišnjak ipak je s ostalim BBB-ima otišao u Atenu uoči najavljenog susreta AEK-a i Dinama. Ta se utakmica trebala odigrati bez gostujućih navijača, ali su BBB-i ipak otputovali u Grčku što su i grčka i hrvatska policija znale. I činjenica da je među njima bio mladić koji je već sudjelovao u brutalnom navijačkom obračunu u Zagrebu mogla im je biti poznata.

Tvrde da je sve bilo slučajno

U međuvremenu je iz Grčke stigla informacija da je dio BBB-a nakon privođenja priznao krivnju za sudjelovanje u kobnoj atenskoj tučnjavi, dok ih je dio uvjeravao istražitelje da uopće nisu navijači već da su atenskim ulicama bježali pred ljudima naoružanima palicama i noževima.

Ovaj 23-godišnjak, prema optužnici, negirao je i sudjelovanje u tučnjavi u Zagrebu.

“Bio sam u skupini od pet BBB-a ali smo krenuli s Trešnjevke prema jednom kafiću u Tkalčićevoj. Uočili smo gužvu, stampedo i sklonili se u dvorište nekog fakulteta. Nismo sudjelovali u tučnjavi, niti smo imali ikakve predmete koji bi se u tučnjavi mogli koristiti”, uvjeravao je mladić u svojoj obrani. Potvrdio je i da tom prilikom nije ozlijeđen, već je gips na ruci imao od ranije.

“Samo je jedan moj prijatelj ozlijeđen jer mu je nešto doletjelo u glavu”, izjavio je dodajući zatim kako je kasnije s ostalim Boysima planirao na utakmicu Dinama u Dom Dražena Petrovića.

Foto: Screenshot