Bivši policajac i nekadašnji član Uprave Dinama: Navijači AEK-a će se pokušati osvetiti jer su doživjeli najveće moguće poniženje

Bivši policajac i nekadašnji član Uprave Dinama: Navijači AEK-a će se pokušati osvetiti jer su doživjeli najveće moguće poniženje

U žestokim sukobima grčkih i hrvatskih navijača u Ateni u noći s ponedjeljka na utorak uoči prve utakmice 3. pretkola nogometne Lige prvaka koja se treba igrati na stadionu AEK-a u Nea Filadelfiji u predgrađu glavnog grčkog grada jedna je osoba poginula, najmanje je osam osoba još ozlijeđeno, tri Grka i pet Hrvata.

Ukupno je privedeno 98 osoba koje se dovode u vezu s incidentima: 84 su hrvatska državljanina, jedan Austrijanac, jedan Bosanac, jedan Albanac, jedan Nijemac i dva Grka. Smješteni su u sjedištu Attica Securityja, dok su neki od osam ozlijeđenih ljudi pod policijskim nadzorom u bolnici.

Reporter RTL-a Boris Jovičić dan nakon bio je u društvu Krešimira Antolića, ivšeg policajca koji je nekad u Dinamu bio zadužen za sigurnost. Antolić je jedno vrijeme bio i član Uprave Dinama.

“Iz onoga što se zna javno i onim informacijama kojima ja raspolažen, prvi krivac je grčka policija koja je dopustila da 120, 150, 200 huligana dođe u njihov grad, prošeće se njime i dođe u jedan kvart gdje napravi takve teške incidente koji su nažalost rezultirali teško ozlijeđenima i poginulim navijačem”, započeo je Antolić za RTL.

Krešimir Antolić

Očekuje li Dinamo najveća kazna u povijesti?

“Moje mišljenje je da Dinamo ne bi trebao biti uopće kažnjen za ovaj konkretan događaj iz razloga što nije bilo gostujućih navijača, nije distribuirao ulaznice, na vrijeme je poručio navijačima da nema dolaska tamo, isto tako je iskomunicirao sve što je trebalo jer znam da tamo još uvijek rade istinski profesionalci. I grčka i hrvatska policija su znali da u sklopu takozvane navijačke inicijace i u sklopu ultas scene BBB pokušati doći u Atenu i osigurati se s navijačima protivničke momčadi.”

“Jesam, negdje do kraja 2018., 2019. imao sam neposredan kontakt s predstavnicima navijačke grupe, nakon toga je iz MUP-a došao kolega koji je 20 godina radio na tim poslovima, formirali smo i časnika za navijače kojeg su oni jako dobro prihvatili, tako da je Dinamo imao razrađen sustav komunikacije. Nekad je to bolje funkcioniralo, nekad lošije, no postojao je konsenzus da se neće raditi šteta kluba, pogotovo ne u europskim utakmicama. Mi smo kroz godine odigrali puno utakmice gdje je bilo 2000, 3000 naših navijača. Ovakvih incidenata nije bilo.”

“Kada samo došao 2013. Dinamo je bio pragu izbacivanje iz Europe zbog jednog uzvika. Prilično sam siguran na temelju onoga što znam i kako ih profiliram da oni ovakav tip napada nožem i da bi nekog ubili, realno nisu kadri napraviti, a i nije tip njihova ponašanja. Zato nije dobro stigmatizirati i stavljati im to na leđa. Ajmo pustiti da grčka policija napravi posao jer se ovdje radi o klasičnom ubojstvu. Osobno mislim da to BBB-i nisu napravili, ali pokazat će istraga.”

Treba li strahovati od velike odmazde navijača AEK-a?

“Ne treba strahovati, ali mislim da hrvatska policija ovo što se dogodilo u Ateni mora shvatiti najozbiljnije. Oni ovi nisu shvatili ozbiljno jer koliko imam informacije nijedan hrvatski policajac specijaliziran za navijačke nerede u Ateni. To je odstupanje od uobičajene prakse. Već sutra bi delegacija hrvatske policije trebala otići u Atenu, sjesti s kolegama iz grčke policije, vidjeti tko su osobe koje su tamo uhićene i istovremeno se početi pripremati za 15.8. Ali ne za 15., nego za 14., 13., 12., 11., jer sam siguran da će navijači AEK-a pokušati osvetiti jer ovo je u navijačkom svijetu najveće poniženje koje se može dogoditi, da ti protivnička grupa dođe u zonu tvog stadiona, očigledno te istuče i pogine njihov kolega. Oni će sigurno pokušati nešto u Zagreba. Hrvatska policija je dovoljno obučena, obrazova i iskusna da se može tome suprostaviti, ali mora ovo shvatiti ovo jako ozbiljno”, zaključio je Antolić.

Foto: Hina

Naslovna fotografija: Navijač prolazi ispred mjesta gdje je ubijen navijč AEK-a