Bogat i obrazovan: Hrvat želi postati predsjednik Ekvadora

Bogat i obrazovan: Hrvat želi postati  predsjednik Ekvadora

Potvrđena je kandidatura Jana Topića, porijeklom iz Hrvatske, za predsjednika Ekvadora. Topić je sin telekomunikacijskog magnata i vlasnika Telconeta Tomislava Topića iz Guayaquila, pišu Nezavisne novine.

Školovao se na Harvardu i UPennu (University of Pennsylvania), po struci je ekonomist i stručnjak za nacionalnu sigurnost, te osnivač i vlasnik najveće zaštitarske tvrtke u Ekvadoru koja zapošljava 2000 ljudi.

Nije član niti jedne stranke, ali iza njega u kandidaturi stoji Kršćansko-socijalna stranka. Poziva sve stranke, bez obzira na pripadnost, na zajedništvo za dobrobit građana.

U svom obraćanju poručio je da želi zaustaviti kaos i nasilje koje vlada u Ekvadoru. Kao vojnik bio je na ratištima Sirije, Afrike i Ukrajine i gledao uništavanje tisućljetnih kultura te smatra da je vrijeme da se uvede red.

Ne predstavlja se kao političar, već kao ekonomist i stručnjak za sigurnost, koji ima plan, tim i odlučnost da donese mir, da radi na zdravstvu, obrazovanju i zapošljavanju u zemlji.

Kao jedan od glavnih, a usuđujem se reći i najzahtjevnijih zadataka, jest stati na kraj narko-kartelima i očistiti zatvore od delinkvenata, te iskorijeniti korupciju u policiji i vojsci. Tek tada, smatra Topić, moći će se omogućiti strana ulaganja i obnoviti gospodarstvo, razviti turizam i proizvodni sektor. Oko sebe želi okupiti sposobne, nepotkupljive ljude kojima je interes Ekvadora iznad svega i namjera ravnomjernog razvoja urbanih i ruralnih područja.

Naseljavanje Ekvadora počelo je krajem 19. stoljeća, kada su Hrvati tamo došli sakupljati sjeme koštunjače (“tagua”), tada najvažnijeg izvoznog proizvoda, od kojeg su se izrađivali gumbi. Nakon razvoja kemijske industrije, “tagua” se nastavila koristiti samo u visokoj modi, a Hrvati su se okrenuli uzgoju banana i ribarstvu.