Bogoljub Lacmanović šokirao novinarku: Putin je zaprijetio moćnim oružjem

Bogoljub Lacmanović šokirao novinarku: Putin je zaprijetio moćnim oružjem

Što sada slijedi i koji su idući potezi Rusije te može li se Ukrajina uopće obraniti pokušala je otkriti Ivana Brkić Tomljenović s gostima RTL-a Danas, Zoranom Kurelićem, profesorom na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu te Bogoljubom Lacmanovićem, bivšim diplomatom u Hrvatskom veleposlanstvu u Rusiji.

Kurelić govori da su svi mislili da će doći do rata pa on nije iznenađenje te kako je bilo diskusija hoće li doći do invazije ili će biti postupno djelovanje. “Sada vidimo da je invazija, krenuli su sa svih strana”, kaže. 

Lacmanoviću, kaže kako ne može tvrditi hoće li to biti bliztkrieg, ali se slaže da je rat bio očekivan. “Putin je bio rezolutan svih ovih šest dana kada je postavio zahtjev zapadu da traži jamstva za sigurnost ruske federacije. Zapad je nametnuo priču o Ukrajini. Ukrajina je moneta za podkusurivanje, danas je žrtva američko – ruskog nadmetanja”, kaže. 

Kurelić tvrdi da se djelomično slaže, da je Ukrajina između NATO-a i odluke da ostaje na odluci iz 2008. i otvorenim vratima te ruske pozicije da je takva politika neprihvatljiva i da su spremni razoriti zemlje koje bi po toj odluci ušle u NATO.

Obojica su sigurni, Rusija će ovaj rat završiti vrlo brzo, no što onda, kaže Lacmanović kako je Putin tu jasan. “On je rekao da želi demilitarizaciju Ukrajine i da želi, denacifikaciju. Ja bi rekao još nešto što nije rekao, ali je u koraku, da se sad sjedne za stol i pregovara o današnjoj svjetskoj situaciji”, kaže.  

Upitan hoće li Zelenskij bježati, Kurelić kaže da ne može znati što će učiniti ukrajinski predsjednik. On govori da ako dođe do kompromisa, ako bude donesen moritorij na širenje NATO-a na Ukrajinu, na Gruziju, na istok. Ako je to rješenje, ako je kompromis rješenje, do njega će se užasno teško doći nakon rata. On će samo zaoštriti i jednu i drugu poziciju, strah se objektivno širi”, govori. Kurelić navodi da je on pesimist. 

Hoće li doći do garniture vlasti, Kurelić navodi kako, ako relativno brzo završe akcije, ako vlada bude evakuirana ili bude eliminirma, sigurno će se postaviti vlast, ali spekulirati o tome nema smisla. 

Lacmanović zaključuje kako je ovaj napad bio osmišljen, pripreman. Kaže kako je Putin upozoravao i tražio da se održi rasprava o jamstvima za sigurnost. Dolazili su, navodi, na pregovore, ali ništa nije dogovoreno. “Iznenađenje i za Putina je da Reagan nije uspio posložiti Europu kao Biden”, navodi. 

Naposljetku, hoće li Zapad reagirati vojno ili uvesti oštre sankcije, Kurelić tvrdi kako će se zadržati samo na sankcijama, a smatra i da je prvi dio bio mizeran. Smatra i da je ključan sastanak članica EU. “Zaoštrit će sankcije do ne znam koje jačine, ali vojne ne dolaze u obzir”, zaključuje.

Putin je zaprijetio “ako se umiješate, vidjet ćete posljedice kakve povijest ne pamti”, navodi Lacmanović, bila je to prijetnja moćnim oružjem, ali ne može reći je li prijetio nuklearnim oružjem. “Kada je ranije bio u opasnosti dolar, tada je Kongres donio odluku da će dolar braniti svim mogućim sredstvima, tako i to očekujte ovdje”, zaključuje. 

Govoreći o posljedicama, slažu da se ća rat potaknuti izbjeglički val. “Ukrajina će biti, neće imati ni 30 milijuna stanovnika”, zaključuje Lacmanović. 

Naposljetku, Kurelić navodi da, ako sukob bude i brzo završen, on će trajati godinama te će sve više stvarati lošu atmosferu. “Jedino mi je žao da EU nije iskoristila mogućnost da bude subjekt međunarodnog prava nego je pobočnik SAD-a”, tvrdi Lacmanović.

Foto: HRT