Bolji dani za Imunološki zavod, iako se država prema njemu odnosila maćehinski

Bolji dani za Imunološki zavod, iako se država prema njemu odnosila maćehinski

Nakon godina oplakivanja sudbine Imunološkog zavoda, ministar zdravstva Vili Beroš ovaj je tjedan predstavio plan revitalizacije proizvodnje Imunološkog zavoda ocijenivši to potezom od “iznimne strateške, gospodarske i javnozdravstvene važnosti”. Kakvi su doživljaji te najave među zaposlenicima Imunološkog u Novom danu govorila je Lidija Jagarinec, povjerenica Sindikata EKN-a u Imunološkom Zavodu.

“Dočekali smo to s jednom dozom nevjerice. Bilo je višegodišnjih obećanja. Pozdravljamo odluku Vlade, ali bojimo se da će za svaki sljedeći korak trebati barem pet godina, što nikako ne bi bilo dobro. Neupitno da matični sojevi virusa ostaju u vlasništvu RH.

Bio bi zločin da ne ostaju u Hrvatskoj. Dakle, nešto što smo proizveli i što je cjepni soj opće poznat u cijelom svijetu, davnih godina ga je odobrila Svjetska zdravstvena organizacija”, kaže Jagarinec za N1..

“Dobro je da se pokrenulo. S kadrovima ne bi bio problem. Ima puno mladih ljudi, ali i onih koji će se vratiti ako će imati budućnost. Ne možemo plakati za prolivenim mlijekom, ali bilo bi bolje da se to dogodilo 2015., kad smo postali javnozdravstvena ustanova. Dakle 6 godina se nismo maknuli s mrtve točke. Prošlost vratiti ne možemo, moramo se okrenuti budućnosti.

Ja se samo nadam da to neće biti jedna u nizu odluka koja će nas držati godinu, dvije tri… Ako se odluka potpisala, treba galopirajućim koracima krenuti naprijed. “

“Ja ne znam hoće li će baš Imunološki proizvoditi cjepivo protiv Covida, sumnjam, ali daj Bože da bude i to. S virusnim cjepivima, to je dobra izvozna priča. Premali smo da bi se skoncentrirali na samo domaću proizvodnju. Sasvim sigurno bi se ulaganja vrlo brzo vratila. “

Govoreći o mogućnostima ponovne proizvodnje Jagarinec pojašnjava:

“Imunološki zavod ima tri osnovne proizvodnje: proizvodnja iimunobioloških preparata, proizvodnja virusnih cjepiva, proizvodnja bakterijskih cjepiva, proizvodnja krvnih derivata. Ovog časa nemamo na žalost niti jednu proizvodnu dozvolu. Treba zadovoljiti uvjete. U novoj tvornici će to sigurno biti moguće. Ovako sada održavamo na životu papirnato sve materijale koji su nam potrebni za početak proizvodnje.

Ono što Imunološki radio je da skladišti krvnu plazmu i šalje je na preradu van i ponovno s to onda vraća u Hrvatsku. Ukoliko dođe do izgradnje novih novih pogona, prerada će se događati kod nas.”, prenosi tportal.

“Sasvim sigurno najvažnija stvar je politička odluka. Pametna i odgovorna Vlada i pametna država razmišljaju o zdravlju svoje nacije. Cijelo vrijeme sam istog mišljenja: nikada nije trebalo dozvoliti da Imunološki postane trgovačko društvo. Moja opće poznata rečenica… ako smo privatizirati Imunološki, hoćemo li onda privatizirati KBC, vojsku, policiju… Što je sljedeće?

To su neke stvari koje su morale ostati u državnim rukama i država mora o tome voditi brigu. Država se prema Imunološkom zavodu proteklih godina ponašala kao maćeha a ne kao majka. Nadam se da su bolja vremena pred nama. Moramo voditi računa da ostane maksimum proizvodnje koji je bio ali i biti otvoreni prema novoj proizvodnji“, zaključuje.

Foto: Hina