Državno izborno povjerenstvo presudilo: Evo tko je istarski župan

Državno izborno povjerenstvo presudilo: Evo tko je istarski župan

Boris Miletić bit će župan Istarske županije, javlja Glas Istre.

DIP je nakon trosatnog vijećanja odlučio da je Miletić pobijedio, samo ne više s 54, nego s 40 glasova razlike.

Priopćenje Državnogh izbornog povjerenstva prenosimo u cijelosti.

“Državno izborno povjerenstvo donijelo je danas, 5. lipnja 2021., rješenje kojim se djelomično prihvaćaju prigovori Danijela Ferića, kandidata Socijaldemokratske partije Hrvatske-SDP za župana Istarske županije i političke stranke Istarski demokratski sabor-IDS, u izboru za župana Istarske županije, te se djelomično poništavaju točke I. i II. Odluke Županijskog izbornog povjerenstva Istarske županije o rezultatima drugog kruga glasovanja za izbor župana i zamjenika župana Istarske županije.

Državno izborno povjerenstvo je prije odlučivanja, osim izbornog materijala, pregledalo i zapisnik sa sastanka Županijskog izbornog povjerenstva Istarske županije u kojem su se očitovali na navedene prigovore. Navedenom sastanku bilo je nazočno ukupno osam članova Županijskog izbornog povjerenstva i to: pet članova stalnog te tri člana proširenog sastava (dva predstavnika IDS-a i jedan predstavnik SDP-a).

Na temelju konkretnih prigovora i pregledanog izbornog materijala, Državno izborno povjerenstvo je utvrdilo rezultate glasanja drugačije od rezultata utvrđenih na pojedinim biračkim mjestima, a koja su navedena u izreci rješenja. Prema tim rezultatima, Danijel Ferić ima pravo na 17 glasova, a Boris Miletić na 3 glasa više od broja glasova utvrđenih Odlukom
Županijskog izbornog povjerenstva Istarske županije o rezultatima drugog kruga glasovanja za izbor župana i zamjenika župana Istarske županije.

Na snazi ostaje točka III. Odluke Županijskog izbornog povjerenstva Istarske županije o rezultatima drugog kruga glasovanja za izbor župana i zamjenika župana Istarske županije kojomje za župana Istarske županije izabran BORIS MILETIĆ, a za zamjenika župana TULIO DEMETLIKA.

Državno izborno povjerenstvo ističe da je na području Istarske županije bilo 296 biračkih mjesta te da je SDP u prvom krugu imao 453 članova u biračkim odborima na 267 biračkih mjesta, dok je u drugom krugu imao 423 članova u biračkim odborima na 257 biračkih mjesta. SDP je imao i 68 prijavljenih promatrača na području Istarske županije.

IDS je u prvom krugu imao 957 članova u biračkim odborima na 295 biračkih mjesta, a u drugom krugu 909 članova biračkih odbora na 292 biračka mjesta. IDS je imao i 14 prijavljenih promatrača na području Istarske županije.

I SDP i IDS su dobili pravo uvida u izborni materijal za sva biračka mjesta za koja su zatražili. Državno izborno povjerenstvo je izvršilo uvid u sve zapisnike o radu biračkih odbora za izbor župana Istarske županije kao i u zapisnike općinskih i gradskih izbornih povjerenstava, iz sadržaja kojih proizlazi da na tim biračkim mjestima nije bilo nepravilnosti u provedbi izbora te da promatrači nisu imali niti jednu primjedbu koja bi se odnosila na izborni postupak.

Sve ostale ocjene navoda iz prigovora nalaze se u obrazloženju rješenja, objavljenom na mrežnim stranicama Državnog izbornog povjerenstva”, stoji u priopćenju.

Podsjetimo, SDP-ova kandidat za župana Istarske županije, Danijel Ferić uložio je prigovor na nepravilnosti u izbornom postupku župana Istarske županije.

Foto:Hina