Borba protiv pedofilije: Hrvatska biskupska konferencija izdala dva bitna priručnika

Borba protiv pedofilije: Hrvatska biskupska konferencija izdala dva bitna priručnika

Hrvatska biskupska konferencija (HBK), u okolnostima koje potresaju Katoličku crkvu u Hrvatskoj zbog slučajeva seksualnog zlostavljanja maloljetnika, publicirala je dva priručnika kojima je cilj zaštita maloljetnika od zlostavljanja.

Priručnici „Rane zlostavljanja“ i „Primjeri dobre prakse za zaštitu maloljetnika“ upozoravaju da moć i društveno-crkveni položaj različitih sudionika igraju ključnu ulogu u razvoju zlostavljanja.

Priručnici imaju po šezdesetak stranica, oba su se izvorno pojavila kod Nacionalne službe za zaštitu maloljetnika Talijanske biskupske konferencije, a HBK ih je prevela na hrvatski i učinila digitalno dostupnim na svojoj mrežnoj stranici, javlja N1.

Rane zlostavljanja

Priručnik “Rane zlostavljanja” nastoji odgovoriti na brojna pitanja, među inim gdje se događa zlostavljanje, kada nastaje, koje su mu karakteristike i s kakvim su posljedicama za žrtve. Oblikovan je s pedagoškim i informativnim pristupom koji može pomoći učiteljima, odgajateljima i pastoralnim radnicima da shvate strašnu stvarnost zlostavljanja.

Priručnik ističe da u središtu i na početku svakoga promišljanja i razumijevanja te problematike mora biti prihvaćanje, prepoznavanje i slušanje ranjenih osoba. Crkva se treba odmah suočiti u svim stvarnostima i na svim razinama problema zlostavljanja maloljetnika, što iziskuje ponovno čitanje, reviziju i provjeru pošasti i patnje zloporabe moći, savjesti i seksualnog zlostavljanja koje provodi i crkveno osoblje, kaže se.

To uključuje reviziju i obnovu teoloških, duhovnih, pastoralnih koncepata i kanonskoga prava, karizmi i ciljeva crkvenih udruga, institucija i organizacija, redovničkih zajednica, instituta posvećenog i apostolskog života, novih oblika posvećenoga života, crkvenih pokreta i raznih skupina u Crkvi.

Priručnik izlaže problem u devet kraćih poglavlja: što je seksualno zlostavljanje, značenje i definicija seksualnog zlostavljanja, žrtve i mjesta seksualnog zlostavljanja, karakteristike zlostavljanja, posljedice za žrtvu, osoba koja zlostavlja i značenje zlostavljanja u crkvi danas i dr.

Zlostavljanje se ne može objasniti kao pojedinačan čimbenik neovisan o okruženju i uvjetima. Također, ne može se objasniti ni kao izolirana činjenica ili isključivo zbog prilike koja mu je pogodovala ili ga je izazvala.

Ono se javlja unutar asimetričnog odnosa u određenom okruženju koje ga priprema, dopušta i, u najgorem slučaju, štiti i brani, kaže se i naglašava da moć i društveno-crkveni položaj različitih sudionika igraju ključnu ulogu u razvoju zlostavljanja.

Nije dovoljno ukloniti neke ljude s njihovih mjesta – to se svakako mora učiniti – jer je problem u sustavu. Suočeni sa seksualnim zlostavljanjem, zloporabom moći i savjesti trebamo proširiti svoj pogled, navodi priručnik riječi pape Franje iz pisma čileanskim biskupima 2018. godine.

Primjeri dobre prakse za zaštitu maloljetnika

Priručnik “Primjeri dobre prakse za zaštitu maloljetnika – za roditelje, učitelje i pastoralne radnike”, ističe da bez pretenzije na sveobuhvatnost zagovara uspostavu sigurnog okruženja za najbolje odrastanje i sazrijevanje malenih.

Očito je da neka praktična rješenja nisu dovoljna ako kod svih pastoralnih suradnika ne postoji odlučna svijest o vlastitoj ulozi svjedoka vjere i odgojitelja.

Priručnik izlaže praktične savjete na koje treba obratiti pažnju kod zaštite maloljetnika. To su eventualne štete koje se prema maloljetnicima ne smiju događati i obveze koje treba preuzeti u Crkvi za promicanje zaštite maloljetnikâ.

Svatko tko ima odgovorne uloge u Crkvi u područjima koja uključuju maloljetnike mora voditi računa o kriterijima za odabir onih koji se brinu o maloljetnicima u Crkvi i koji su uključeni u njihovu formaciju.

Navodi značajke koje, za sigurnost maloljetnikâ, moraju jamčiti odgovorni u Crkvi, te napominje da je potrebno pribaviti suglasnost roditelja za obavljanje aktivnosti s maloljetnicima koje promiču crkveni subjekti.

Priručnik upućuje na opće mjere opreza kojih se trebaju pridržavati sve odrasle osobe s odgojno-obrazovnim zadaćama ili koje na bilo koji način imaju odnose s maloljetnicima u obavljanju crkvenih aktivnosti, kao i na radnje koje treba poduzeti u tim prilikama, te na radnje koje se ne smiju događati.

Na slici: Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije Dražen Kutleša

Foto: Hina