Bozanić poručio da nam je u ovom vremenu nesnalaženja i dezorijentiranosti potreban Stepinčev kompas

Bozanić poručio da nam je u ovom vremenu nesnalaženja i dezorijentiranosti potreban Stepinčev kompas

Predvodeći euharistijsko slavlje kardinal Josip Bozanić u svojoj homiliji ustvrdio je kako  na mnogim područjima života nailazimo na nesnalaženje i dezorijentiranost. “Ponavljam pitanje – je li naše društvo prijateljski otvoreno prema djeci”, pitao je Bozanić, ukazujući na loše demografske pokazatelje. Ukazao je kako su velike količine naše plodne zemlje puste i neobrađene, a progovorio je i na potrebu ispita savjesti zbog neodgovornosti ili možebitne zlouprabe slobode u vrijeme pandemije, te je naglasio kako smo svi pozvani odati priznanje i zahvalnost medicinskom osoblju i s njima povezanim pratećim službama, koji mjesecima nadljudskim naporima i velikom brigom sudjeluju u spašavanju ljudskih života, javlja Hrvatski radio.

Na stanje u hrvatskom društvu Bozanić se osvrnuo na u svojoj homiliji ustvrdivši kako na mnogim područjima života nailazimo na nesnalaženje i dezorijentiranost. “Ponavljam pitanje – je li naše društvo prijateljski otvoreno prema djeci”, pitao je Bozanić, ukazujući na loše demografske pokazatelje. Kardinal je poručio također da papa Franjo neumorno svraća svjetsku pozornost na ljudske korijene ekološke krize, na klimatske promjene i onečišćenje zemlje, što nas ne smije ostaviti ravnodušnima, te konstatirao kako su velike količine naše plodne zemlje puste i neobrađene.

Osvrćući se na suvremeno vrijeme u kojem živimo, kardinal Bozanić poručio je: “Nije li nam potrebno Stepinčevim kompasom ispitati savjest glede neodgovornosti ili možebitnog zlorabljenja slobode, i riječima i djelima? Svi smo pozvani odati priznanje i zahvalnost medicinskom osoblju i s njima povezanim pratećim službama, koji mjesecima nadljudskim naporima i velikom brigom sudjeluju u spašavanju ljudskih života. Zahvaljujemo za ustrajnost i strpljivost u kušnjama i nevoljama tolike naše braće i sestara, koji su dionici Kristovih patnja. Molimo da nam svima Duh Sveti jača nadu i podari utjehu.”

Bozanić je zaključio i da “Stepinčevo” u Zagrebu, u prvostolnici ili pored nje uvijek ima posebno mjesto i značenje, ali i da igla Stepinčeva kompasa i dalje jasno titra na svim područjima života Crkve, od naviještanja evanđelja, preko brige za sakramentalni život i karitativne djelatnosti do pronalaženja susretišta u području kulture i sveukupnoga društvenoga života.

Na euharistijskom slavlju koncelebrirali su umirovljeni madridski nadbiskup kardinal Antonio María Rouco Varela, riječki nadbiskup metropolit Ivan Devčić, biskupi sisački Vlado Košić, bjelovarsko-križevački Vjekoslav Huzjak; vojni Jure Bogdan, križevački Milan Stipić; pomoćni đakovačko-osječki Ivan Ćurić, zagrebački pomoćni biskupi Ivan Šaško i Mijo Gorski; izaslanik apostolskog nuncija u RH tajnik Nuncijature mons. Alfred Rayan D’Souza, te postulator kauze bl. Alojzija Stepinca mons. Juraj Batelja, redovnički provincijali i brojni svećenici.

Na početku euharistijskog slavlja kardinal Bozanić pozdravio je sve okupljene naglasivši kako je i ovogodišnje slavlje Stepinčeva povod da Bogu zahvalimo “za dar našeg Blaženika, da molimo njegov zagovor, da se njemu preporučimo u sadašnjosti i da mu preporučimo našu budućnost.“

Foto: Zagrebačka nadbiskupija / Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije