Brazilac kod “mađarskog brata”: Orban i Bolsonaro se složili da je kršćanstvo najprogonjenija religija na svijetu

Brazilac kod “mađarskog brata”: Orban i Bolsonaro se složili da je kršćanstvo  najprogonjenija religija na svijetu

Brazil i Mađarska dijele pristup prema globalnim izazovima, rekli su brazilski predsjednik Jair Bolsonaro koji je dan nakon posjeta Moskvi stigao u Budimpeštu u četvrtak te izrazio ideološku bliskost s premijerom Viktorom Orbanom, prenose agencije.

Oslabljen u tri godine mandata i diplomatski izoliran, Bolsonaro je doputovao u Mađarsku iz Moskve gdje je u jeku krize Rusije i Zapada zbog Ukrajine istaknuo “solidarnost” s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, javlja agencija France presse.

U Mađarskoj su brazilski predsjednik i mađarski premijer poslali poruku suglasnosti u brojnim pitanjima i spremnost na gospodarsku i vojnu suradnju, javlja N1.

Bolsonaro je pozdravio “mađarskog” brata, “malenog stasom, ali velikog po vrijednostima koje predstavljamo, a koje se mogu sažeti u četiri riječi: Bog, domovina, obitelj i sloboda”, rekao je.

Bolsonarov posjet je prvi put da je 9,8 milijunska Mađarska primila šefa države najvećeg latinoameričkog gospodarstva.

Odnosi dviju zemalja ojačali su zadnjih godina jer njihovi čelnici dijele stajališta u pitanju migracija, progona kršćana, obrane obiteljskih vrijednosti, ali i predanosti slobodnoj trgovini i vojnom razvoju, rekao je Orban na zajedničkoj konferenciji kako prenosi agencija MTI.

Brazil i Mađarska suprotstavit će se velikim međunarodnim organizacijama koje žele ozakoniti da se migracija predstavlja kao pozitivna pojava, rekao je Orban i poručio “Postoje zemlje – nazovimo ih trezvenima – koje ne žele mijenjati svijet posljedično migracijama”.

Mađarska i Brazil protive se globalnom migrantskom kompaktu Ujedinjenih naroda on će uspostaviti  “sustav ranog upozorenja” ako bi bilo kakve preporuke vezane uz migraciju išle protiv njihovih interesa, rekao je.

Dvije zemlje smatraju “apsurdnim” da je kršćanstvo danas najprogonjenija religija na svijetu i da “civilizacija rođena na kršćanskim korijenima, prvenstveno europska civilizacija činiti tako malo” da zaštiti one koji su progonjeni zbog svoje vjere, rekao je nadalje Orban.

Dvije su zemlje potpisale sporazum kojim će zajedno pomagati progonjenim kršćanskim zajednicama u Africi, a potpisale su i druge ugovore o suradnji, među kojima o obrani.

Otkako se vratio na vlast 2010. Viktor Orban želi učvrstiti veze s državama izvan Europske unije koja ga redovito optužuje za kršenje demokracije. Zato se Orban otvorio prema istoku, prema Rusiji i Kini.

Foto: Hina