Pavle Kalinić iznio radikalnu tezu: Ovo u Ukrajini se sve događa zbog Njemačke koju Biden želi oslabjeti

Pavle Kalinić iznio radikalnu tezu: Ovo u Ukrajini se sve događa zbog Njemačke koju Biden želi oslabjeti

Krizu u Ukrajini u studiju RTL-a Dana komentirao je stručnjak za međunarodne odnose  i sigurnost Pavle Kalinić.

Moskva inzistira na povlačenju svih američkih snaga i oružja raspoređenih u središnjoj i istočnoj Europi, u jugoistočnoj Europi i u baltičkim zemljama. Kalinić tvrdi da će tu još biti “natezanja” jer je ključna strategija ona koja kaže da ona tko kontrolira istočnu Europu kontrolira i Euroaziju. “To sada imamo s Rusijom i Ukrajinom, ali i Kinom”, tvrdi Kalinić. 

“Sam Putin je rekao da su se 30 godina povlačili i da više ne mogu. Sve su opcije otvorene. Međutim, mi smo do sada imali dva Svjetska rata i jedna Hladni rat u natezanju tko će kontrolirati istočnu Europu. Ti tri rata su obilježila 20. stoljeće i obilježit će 21. stoljeće i što se tiče istočne Europe i natezanja dvije strane”, smatra Kalinić.

Stižu vijesti o granatiranju, ranjenima, jedni optužuju druge pa nakon svih informacija se pitamo kome vjerovati. “Ne treba nikome vjerovati. Svatko ima svoje interese koje želi provući. Ovo je idealna prilika da se lažna zastava postavi i da se optuži druga strana za napad i protunapad”, dodaje.

Pavle Kalinić

Stručnjak kaže iako ne možemo nikome trenutno vjerovati, činjenica je da ako jedna strana ide u napad ne može imati manje vojnika za ofenzivnu akciju. “Ako Ukrajina može dignuti 250 tisuća ljudi, onda Rusi s najmanje 550 tisuća ljudi. Znači morali bi dati ovih naših pola milijuna branitelja da im pomognu da se to riješi”, kazao je Kalinić.

Dodaje kako prema njegovom mišljenju onoliko vojske koliko se trenutno nalazi na granici nije dovoljno za ofenzivnu operaciju koja bi išla da pokori cijelu Ukrajinu.

“Ukrajina je kolateralna žrtva u ovome natezanju. Isto kako je bila i Sirija. Ovo je, prema meni, glavni udar na Njemačku. Njemačka je sada slabija. Merkel je otišla i došla je nova ekipa koja se nije još snašla. Kada su curili oni tajni dokumenti, Wiki leaks. U njima je uvijek bilo naglašeno da je glavni protivnik i problem u Europi Sjedinjenim Američkim Državama Njemačka”, objašnjava.

Obavještajni rat traje već tjednima, Zapad tvrdi “jučer” će napasti, Putin se ruga da su pobijedili “bez ispaljenog metka”. No, Kalinić tvrdi da do rata vjerojatno neće doći već će sve ostati na natezanju i na geostrateškim igrama. 

“Mi kao nacija, Hrvatska država, se nemamo što tu petljati. Kad se veliki tuku nama je najbolje da ostanemo ispod stola. Jer mi nemamo ni vojsku, ni policiju, ni proizvodnju, ni poljoprivredu. Nama je najbolje da se ne petljamo”, zaključio jer Kalinić jer igra živaca će još sigurno potrajati na svjetskoj sceni.

Zanimljivo je a je i krajinski predsjednik Volodimir Zelenski je rekao da neke zemlje Europske unije “igraju s Rusijom” te da je to pogrešno, što je izjava koja donekle potkrepljuje Kalinićevu tezu. Zelenski nije rekao da je mislio na Njemačku, ali se to nikako ne može isključiti.

Foto: Hina