CAPAK MORA SNOSITI ODGOVORNOST ZBOG OBMANJIVANJA JAVNOSTI: On je neodgovoran, a ne liječnica

CAPAK MORA SNOSITI ODGOVORNOST ZBOG OBMANJIVANJA JAVNOSTI: On je neodgovoran, a ne liječnica

Ministar Davor Božinović na početku današnje presice Stožera civilne zaštite, koja je održana bez zaštitnih maski jer su svi prisutni u dvorani NSK cijepljeni protiv Covida, poručio je da se iz tog primjera vidi da je situacija jednostavna za kontrolu i može nas vratiti u ‘normalno’. Inače, danas je zabilježeno 87 novih slučajeva zaraze na 3678 testiranih osoba, s postotkom pozitivnih 2,4 posto, a ukupno je 612 aktivnih slučajeva u cijeloj zemlji. Četiri osobe su na respiratoru, nema preminulih Covid pacijenata u posljednja 24 sata, javlja Tportal.

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskoj zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), rekao je da tjedna incidencija pokazuje porast 6,7 posto, najniža u Istarskoj županiji, a najviša u Zadarskoj. Na ljestvici zemalja EU-a na 12. smo mjestu, a po stopi smrtnosti na 20. mjestu.

Komentirajući jučerašnje oprečne podatke o smrtnosti u Covida u Hrvatskoj – HZJZ je poručio da nema umrlih među cijepljenima dvama dozama, dok su iz KB Dubrava poručili da je bilo osam takvih slučajeva – Capak je izrazio ljutnju ustvrdivši da je to izuzetno neodgovorno.

‘Jučer je liječnica iz Dubrave izašla s podatkom o osam smrti kod osoba koje su primile dvije doze. HZJZ do jučer nije zaprimio nikakvu obavijest o tome, što smatramo da je neodgovorno i nedopustivo. Danas je 1,2 milijun cijepljenih u Hrvatskoj i za očekivati je prema informacijama proizvođača da ima i osoba koje su umrle od covida, a cijepljene su s dvije doze. To se upravo analizira u HZJZ-u i mi ćemo vrlo brzo izaći s tim podacima’, najavio je Capak.

Capak: Za očekivati je 16 smrti od Covida u Hrvatskoj

Dodao je da će u devetom mjesecu službeno preko statističkih pokazatelja definitivno znati koliko je prošle godine bilo smrti od Covida, a sve u međuvremenu su ‘podaci prikupljeni putem anketa’.

Upitan postoji li mogućnost da takvih slučajeva smrti od Covida ima i u drugim hrvatskim bolnicama, Capak je odgovorio potvrdno. Za nekoliko dana HZJZ bi trebao doći do podataka.

‘Prema razini zaštite koju proizvođači cjepiva deklariraju, a od smrti je ta zaštita 98 posto, od milijun i pol cijepljenih u Hrvatskoj bilo bi za očekivati 16 smrti od Covida. Mogu reći da od osam osoba iz KB Dubrava tri osobe nisu prijavljene kao smrt od Covida, nego od drugih uzroka’, rekao je Capak.

Prijava smrti od Covida sadrži tri elementa: Osnovni uzrok smrti, neposredni uzrok smrti i zdravstvena stanja koja su pridonijela smrti. Ako je osnovni uzrok Covid, u tom slučaju se prijavljuje kao smrt od Covida. Ako toga nema, moguće je da je osoba umrla od nečeg drugog, iako je osoba bila pozitivna na Covid, objasnio je Capak.

Foto: Hina