Capak napokon priznao: Očekivali smo da će cjepivo bolje štititi

Capak napokon priznao: Očekivali smo da će cjepivo bolje štititi

Odlukom Vlade, epidemija koronavirusa u Hrvatskoj je i službeno završila, a što se sve mijenja u životima građana, dodatno su pojasnili Krunoslav Capak i Vili Beroš. Testiranje na koronavirus više nije obavezno kao niti nošenje maski u zdravstvenim i ustanovama socijalne skrbi. Nema više obavezne izolacije, nošenje maski nije obavezno, ali se i dalje preporučuje u zdravstvenom i socijalnom sustavu. Mjere opreza su potrebne i dalje. Izolacija je obvezna za pacijente kojima je dijagnosticiran COVID, a leže u bolnicama ili su smješteni u ustanovama socijalne skrbi. Za sve ostale preporučuje se da nose masku ako ne prakticiraju izolaciju. Testiranje prilikom ulaska u zdravstvene ustanove ili prijema u domove za starije i dalje se preporučuje jer je virus i dalje među nama, javlja Večernji list.  

Capak je priznao da su se tijekom pandemije dogodile i neke greške jer se u početku nije znalo mnogo o virusu. “Nadali smo se da će biti bolje kad dođe cjepivo. Nažalost, to je bilo veliko razočaranje jer se očekivalo da će zaštitnost ipak biti nešto veća. Na kraju se pokazalo da ne štiti toliko od infekcija. Ali ipak šiti od težih oblika bolesti.”

Sigurno je cjepivo spasilo mnoge živote, ali razočaranje je bilo. Osim toga, na početku nismo znali ni koliko će dugo trajati imunitet. Danas znamo da ako se osoba cijepi i preboli, da je to najbolji imunitet”, dodao je Capak.

“Mnoge stvari nismo znali. U skladu sa svim ovim saznanjima koje su bile dostupne u znanstvenoj literaturi, u konzultaciji sa kolegama iz inozemstva i Hrvatske smo pokušali predložiti mjere koje bi štitite zdravlje našeg stanovništva, ali ne bi bile pretjerane”, rekao je Capak. Cijelo vrijeme se balansiralo, ali kako se mnoge stvari nisu znale, bilo je i grešaka.

Foto: Hina