Capakov HZJZ spustio cijenu testa za covid: Lauc tvrdi da je to još uvijek bezobrazno skupo

Capakov HZJZ spustio cijenu testa za covid: Lauc tvrdi da je to još uvijek bezobrazno skupo

S 321 kunu koliko je koštao u lipnju, PCR test u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ) pojeftinio je u srpnju, javlja HZJZ.

Kažu naime kako odlukom Upravnog vijeća, u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo na snagu stupa nova cijena PCR testiranja na SARS-CoV-2 koje se pruža na zahtjev pravnih i fizičkih osoba. Nova cijena se odnosi isključivo na testiranje u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo,a iznosi 276,56 kuna.

Dodaju kako se navedena cijena ne primjenjuje pri testiranju na uputnicu izdanu od strane liječnika, a nova cijena na snazi će biti od dana 25. srpnja 2022. godine, javlja RTL.

Podsjetimo, početkom pandemije cijene PCR testiranja išle su i preko 700 kuna.

Na ovu vijest reagirao je Gordan Lauc koji smatra da su cijene još uvijek prenapuhane.

“Ovo je dobra vijest. Kad bismo konačno cijenu PCR testa spustili na 50 kn što su realni troškovi (ili još bolje na 15 kn, koliko je maksimalna dopuštena cijena u kini), a cijenu cjepiva na 10 kn (po koliko prodaje AstraZeneca), a ne cca 150 kn po koliko prodaje Pfizer, onda bi industrija pandemije imala manje profita za lobiranje, bilo bi manje plaćenih lobista koji šire strah i ne bi bilo toliko medijske histerije”, ističe Lauc.

Foto: Hina