Capakova zamjenica ponovno je dala veliki intervju: Evo nekoliko zanimljivih “bisera”

Capakova zamjenica ponovno je dala veliki intervju: Evo nekoliko zanimljivih “bisera”

Zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin gostovala je u Dnevniku N1 televizije gdje je govorila o cijepljenju protiv covida-19 i mogućim ograničenja za necijepljene osobe. Osvrnula se i na moguće ograničenje ulaska u trgovačke centre za necijepljene osobe.

“Razmišlja se o svemu što može pridonijeti sigurnosti građana, a da istovremeno kvaliteta života nije jako narušena, a pogotovo da nije gospodarska djelatnost narušena. Ako to ujedno potakne građane na cijepljenje, onda bi to bio dodatni plus”, kazala je.

“Za zdravstvene ustanove već dugo vremena je za ulazak uvjet negativan nalaz, na to su se građani naviknuli. Pri tome su obveze negativnog nalaza oslobođene osobe koje su cijepljene ili su preboljele covid unazad šest mjeseci. Ako bi napravili usporedbu zdravstvenih ustanova i trgovačkih centara, onda su zdravstvene ustanove nešto gdje morate ići, nemate izbora. Trgovački centri se mogu na neki drugi način nadomjestiti, nema te razine neophodnosti i životnog pitanja kad je u pitanju trgovački centar”, rekla je Pavić Šimetin.

Dodala je da digitalna potvrda sve više postaje dio našeg života te da se razvijaju mehanizmi za očitavanje potvrde i stoga ne bi trebalo biti tehničkih problema pri provjeri covid potvrda. Osvrnula se i na najave da države potpore za očuvanje radnih mjesta neće moći dobiti poduzetnici čiji djelatnici nisu cijepljeni.

“Cijepiti se mora i to ubrzanim tempom”

“U nekim zapadnim zemljama, iako nemaju obvezni program cijepljenja kao što je kod nas dječji program cijepljenja, upravo takvim uvjetovanjima za neku javnu dobrobit, uvjetovanje cijepljenjem je način kojim se ostvaruje visoki cijepni obuhvat u cijepljenjima koja su uvriježena u našoj populaciji, poput cijepljenja protiv ospica. Uobičajeno da se ne može ići u školu ako netko nije cijepljen, u vrtić, da ne može pristupiti raznoraznim događanjima ili mogućnostima poput studentskog ili učeničkog doma. To su za nas relativno novi pojmovi, ali se moramo na njih privikavati”, istaknula je i dodala:

“Poticaji ipak ne ulaze u neku nužnu kategoriju bez koje se ne može živjeti nego je to kategorija koja je bonus, nadogradnja i u takvim se kategorijama može lakše razgovarati o tome da se uvjetuje nešto što je javno dobro kao što je cijepljenje.”

Pavić Šimetin ističe da su prednosti cjepiva veće nego eventualni rizici te da bi se svi trebali cijepiti.

“Mislim da su stručnjaci iz HZJZ-a i u zdravstvenom sustavu uvijek bili na sajalištu cijepljenja i da je prednost svakog cjepiva iznad bilo kojih eventualnih nuspojava i rizika. Ovo je prvi put u čovječanstvu da je cjepivo u tako kratkom vremenu napravljeno, a pogotovo i testirano, na sve načine na koje se danas mora testirati. Što se ove kuće tiče, svi se trebaju cijepiti i prednost cijepljenja nadmašuje bilo kakve rizike”, poručila je.

Dodala je da se lako može dogoditi obrat epidmeiološke situacije te da brojke mogu brzo početi rasti.

“Veliki problem je delta soj za koji treba dobiti obje doze da bi bili sigurni od teških oblika bolesti. Cijepiti se mora i to ubrzanim tempom”, zaključila je.

Foto: Hina