Čedo Prodanović otkrio zašto u potaji uvijek navija za tužitelje: I on je bio dugogodišnji tužitelj u Jugoslaviji

Čedo Prodanović otkrio zašto u potaji uvijek navija za tužitelje: I on je bio dugogodišnji tužitelj u Jugoslaviji

Odvjetnik Čedo Prodanović gostovao je u Newsroomu gdje je komentirao probleme u DORH-u i USKOK-u, postupanja glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj-Šipek kao i slučaj Žalac.

“Nije mi drago, ja uvijek u potaji navijam za tužitelje, jednom tužitelj – uvijek tužitelj”, rekao je Čedo Prodanović komentirajući slučaj Zlate Hrvoj-Šipek te dodao o izvještaju koji se očekuje u Saboru:

“Gđa Hrvoj-Šipek koja si je na konferenciji za tisak dovela gđu Marušić kao smokvin list da pokrije problem koji je nastao, ne razumije da je za nju jednako pogubno da je znala i nije učinila ništa ili nije znala i nije organizirala rad jer je posao glavnog državnog odvjetnika da sve zna. On je osoba s velikom moći i najvećom odgovornosšću.

U času inauguracije Šipek ja sam javno rekao da je to po meni promašen potez jer po toj logici ja sutra mogu biti predsjednik Trgovačkog suda, a nikad nisam radio trgovačko pravo. Ja se to nikad ne bih usudio. Dogodila se sramota s masonskom ložom u tužilaštvu, ona je bila hitno i prijelazno rješenje, ali se moralo znati da nije spasonosno.”

Osvrnuo se i na izjavu Zorana Milanovića da je i taj izbor samo farsa: “To je g. Milanović izvrgnuo ruglu i kod javnog poziva za predsjednika Vrhovnog suda. Igra se igrokaz, a sve se zna unaprijed. Ona je očito htjela biti sigurna da će proći.”

O Vanji Marušić na čelu USKOK-a rekao je: “Gđa Marušić je osoba koja zna svoj posao, to se ne može negirati, ali se u ovoj situaciji dovela u nelagodnu poziciju, ona je to mogla i odbiti, da pokušava spasiti nešto što se spasiti nije dalo. U stvari je požar gasila benzinom. Obje su se mogle izjasniti da su možda pogriješile.”

Ističe da se situacija s bivšom ministricom Gabrijelom Žalac ne može uspoređivati s aferom Borg: “Situacija nije identična. Tamo je upirala javnost, a ovdje ih je demantirala kolegica iz Ureda javnog tužitelja. Onda su to probale saprati, a uvalile su se u veće probleme.”

“Žalac je trenutno u istražnom zatvoru i kao kod mnogih drugih možda će se vidjeti da nije kazneno odgovorna. Spekulacije da postoji tajni dogovor, da postoji autocenzura, ostavio bih za druge osobe. Pogriješilo se sigurno i ta pogreška se na pogrešan način pokušala sanirati pri čemu se napravilo najgore što može, a to je da se govorila neistina”, dodao je.

Pravne posljedice

Govoreći o pravnim posljedicama za Hrvoj-Šipek rekao je da može reći samo što je u zakonu:

“Mogu reći da po Zakonu o državnom odvjetništvu razlozi za razrješenje, koje pokreće Vlada, među ostalim su nezakonit rad, povreda ugleda DORH-a, propust izvođenja radnji koje bi bile učinkovite za rješenje određenog predmeta itd.”

Istaknuo je da mediji imaju bolji rezultat u otkrivanju kaznenih djela nego DORH.

Na pitanje što ako Zlata Hrvoj-Šipek pokuša propuste svaliti na podređene, rekao je:

“To je sfera politike, mogu nagađati – u ovoj zemlji je sve moguće, ali ne vjerujem jer stvari su otišle predaleko. Braniti neobranjivo je i politički promašaj.”

Podsjetimo, odmah nakon što je diplomirao na Pravnom fakultetu u Zagrebu, Prodanović je 1976. godine počeo sa svojim pripravničkim stažom. Odrađivao ga je Državnom tužiteljstvu Jugoslavije. Nakon pripravništva, petnaest godina radio je kao zamjenik općinskog tužitelja, a onda i kao zamjenik okružnog tužitelj. 1987. godine postao je glavni državni tužitelj u Zagrebu, piše portal biografija.com.

Kada se raspala Jugoslavija, te promijenila politička klima, Prodanović je otišao sa svoje dugogodišnje pozicije u zagrebačkom tužiteljstvu. Tada je postao odvjetnik u Hrvatskom helsinškom odboru. Uskoro je postao traženi branitelj. Kao branitelj je radio na mnogim značajnim slučajevima koji su ga doveli u centar zanimanja javnosti.

Na slici: Anto Nobilo i Čedo Prodanović

Foto: Hina