Cenzura na sajmu u Virovitici: Direktor zabranio govoriti Grmoji i Petrovu

Cenzura na sajmu u Virovitici: Direktor zabranio govoriti Grmoji i Petrovu

Iako je uobičajeno da politički dužnosnici i stranački čelnici nakon obilaska štandova na sajmu novinarima prepričaju dojmove o onome što su vidjeli, komentiraju situaciju u gospodarstvu i poljoprivredi ili odgovaraju na novinarska pitanja o aktualno političkim događajima, direktor sajma Bojan Mijok zabranio je u subotu čelnicima MOST-a javni istup na prostoru sajma.

U trenutku kada su Božo Petrov, Nikola Grmoja i Ružica Vukovac stali pred mikrofon portala Virovitica.net, uletio je direktor Mijok, ljubazno pozdravio i ponudio da ih provede sajmom, piše virovitica.net.

– Hoćemo, samo moramo izjavu dati – rekli su mu.

– Ovo nije politička manifestacija, nego gospodarska. Možemo obići sajam, popiti kavu i družiti se, ali ne možete raditi tiskovne konferencije.

– Ne možemo dati ni izjave?

– Izjave u kojem smislu, što želite reći?

– Ne mogu sada Vama pričati o izjavama. Ovo nije konferencija, jedan je novinar – odgovorio mu je Grmoja.

– Ja Vas molim da to napravite van sajma – rekao je Mijok i otišao, poručivši zaštitarima da „da reagiraju ako bude trebalo“.

Ipak sam zamolio MOST-ovce da mi daju izjavu jer radim svoj posao i zanimalo me zašto su danas došli na sajam, na što se direktor vratio te mi se, poprilično uznemireno, arogantno i nekulturno obratio:

– Ja sam lijepo zamolio, a ti im guraš mobitel.

– Došli smo na sajam i obići ovaj kraj na poziv našim MOST-ovaca. Isto tako u pripremi smo kampanje za EU izbore gdje želimo obići sve krajeve Hrvatske, a isto tako mislili smo poslati određene poruke oko Zakona o poljoprivrednom zemljištu ali nam ovdje nije dopušteno pa ćemo to učiniti izvan sajma – rekao je Grmoja.

Sajam Viroexpo u 24 godine obilazile su sve vladajuće i oporbene garniture političara i nikada nije problema oko izjava o svim temama, a bilo je čak i konferencija za novinare. Podsjetit ću tek na jednu jer ima veze s temom o kojoj su htjeli pričati MOST-ovci, održanu 2015. godine, kada se novinarima obratio Branko Hrg.

Foto: Denis Cerić/Hina