Mesić žali što je osuđen udbaš Perković: Tvrdi da se njemačko pravosuđe nije oslobodilo nacizma

Mesić žali što je osuđen udbaš Perković: Tvrdi da se njemačko pravosuđe nije oslobodilo nacizma

Prije tjedan dana Anto Nobilo predstavio je  u Sarajevu svoju knjigu “Obrana hrvatskog kontraobavještajca Josipa Perkovića na njemačkom sudu”. O knjizi je, među inim, govorio i bivši predsjednik Stjepan Mesić, dok je moderator bio novinar Drago Pilsel.

Posebno je zanimljivo bilo izlaganje Stjepana Mesića koji je strastveno branio udbaša Perkovića. Optužio je njemačko pravosuđe da nije prošlo katarzu i da je zapravo u njemu ostalo natruha Hitlerova nacističkog režima.

“Ali ova knjiga pokazuje još nešto, da pravosuđe Njemačke nije doživjelo katarzu. Iz ovog teksta se može vidjeti koliko je u njihovom prakticiranju suđenja ostalo natruha jednog sustava koji je davno izgubio bitku”, naglasio je Mesić.

Mesić, istodobno, primjećuje da knjiga svjedoči i o tome kako se Hrvatska, čiji dužnosnici često ističu hrvatsku suverenost, domoljublje i sustav o kojem se stoljećima sanjalo, u ovom slučaju nije proslavila, podsjećajući da nema nijednog zakona koji Hrvatsku obvezuje da vlastitog državljanina i dužnosnika (u ovom slučaju Josipa Perkovića i Zdravka Mustača) izručuje drugoj zemlji.

Ocijenio je da se to jednostavno nije smjelo dogoditi te da će to ostati trajna mrlja na državnom ustroju moderne Hrvatske.

Foto: Edvard Šušak/Hina