“Čestitamo” hrvatskoj diplomaciji: “”Sultan” Erdoğan dolazi u Hrvatsku na dan kada je pao Siget

“Čestitamo” hrvatskoj diplomaciji: “”Sultan” Erdoğan dolazi u Hrvatsku na dan kada je pao Siget

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan sutra stiže sa suprugom u službeni posjet Hrvatskoj.

Iz Ureda predsjednika RH, izvijestili su da turski predsjednik dolazi na poziv predsjednika Zorana Milanovića s kojim će se sastati i razgovarati u Uredu Predsjednika Republike u četvrtak ujutro.

Potpisivanje više sporazuma

“Tijekom službenog posjeta turskog predsjednika predviđeno je potpisivanje nekoliko međudržavnih sporazuma, među kojima su i Memorandumi o razumijevanju između hrvatskog i turskog Ministarstva unutarnjih poslova i to o osiguravanju javnog reda i mira te o suradnji u području upravljanja katastrofama i kriznim situacijama. U nazočnosti predsjednika Milanovića i Erdoğana, sporazume će potpisati ministri unutarnjih poslova Hrvatske i Turske”, navodi se u priopćenju, javlja N1.

Nadalje, navodi se da će se Milanović i Erdoğan obratiti sudionicima Hrvatsko-turskog gospodarskog foruma.

“Svoj dolazak na Hrvatsko-turski gospodarski forum potvrdilo je 75 turskih gospodarstvenika, dok se s hrvatske strane očekuje dolazak čak 160 gospodarstvenika. Na gospodarskom formu bit će predstavnici građevinskog sektora, energetike, turizma, prerađivačke industrije, farmaceutske industrije, poljoprivrede, financijskog sektora i drugih gospodarskih grana”, izvijestili su iz Ureda predsjednika.

Posjetit će i Sisak

U priopćenju se navodi i da će dvojica predsjednika potom prisustvovati svečanom otvaranju Islamskog kulturnog centra u Sisku.

Tijekom službenog boravka u Hrvatskoj predsjednik Erdoğan sastat će se i s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejom Plenkovićem, a položit će i vijenac kod Spomenika domovini na Trgu Stjepana Radića u Zagrebu.

Zanimljivo je da Erdogan dolazi danas u Hrvatsku, točno na isti datum kada je pao Siget.

Opsada Sigeta trajala je od 5. kolovoza do 7. rujna 1566. godine. Zapamćena je po hrabroj pogibiji zapovjednika Nikole Šubića Zrinskog i čitave posade, koja se nije htjela predati Turcima – i svojom žilavom obranom spasila Mađarsku, Hrvatsku i Austriju od pada u turske ruke.

Utvrda Siget imala je u drugoj polovici 16. stoljeća izuzetni geostrateški značaj za obranu Kraljevstva krune sv. Stjepana, a sprječavala je prodor Turaka prema Budimu i Beču.

Nakon mjesec dana opsade Nikola Zrinski s manjim brojem preživjelih vojnika probio se iz utvrde te zajedno s braniteljima utvrde hrabro poginuo u boju. Tijekom opsade umro je i sultan Sulejman I. zvani Veličanstveni.

Foto: Hina