Crne prognoze za Hrvatsku: Obrazovani će i dalje odlaziti, bit će posla samo za konobare

Crne prognoze za Hrvatsku: Obrazovani će i dalje odlaziti, bit će posla samo za konobare
Ekonomist Vladimir Gligorov nije optimist kada je riječ o hrvatskom gospodarstvu. Najavljuje da će Hrvatska i dalje  gubiti stanovništo, a poseban će problem biti odlazak obrazovanih koji bez problema mogu naći posao u Europskoj uniji.
“To je posljedica, posebno kada je riječ o Hrvatskoj, izabrane gospodarske politike nakon 2008. godine. Hrvatska gospodarska politika izabrala je strategiju povećanja konkurentnosti gospodarstva povećanjem nezaposlenosti i povećanjem izvoza kako bi se obuzdao rast stranog i javnog duga. Posljedica toga jest i odljev radno sposobnog stanovništva. Dugoročno gledano, demografska su kretanja na Balkanu depresivna, tako da će djelovati ograničavajuće na potencijalnu stopu rasta. Bilo bi potrebno dramatično povećati produktivnost da bi se nadomjestio nedostatak ljudi, ali i tada ostaje pitanje tko će raditi u sektoru usluga i u ostalim područjima koja su radno intenzivna, rekao je Gligorov dodajući da je moguće da Hrvatska odustane od gospodarskog napretka i da u zemlji ostanu ljudi koji će raditi u radnointenzivnim sektorima, a obrazovaniji će tražiti posao u inozemstvu.

Smatra da su hrvatske vlasti pogriješile manje-više u svemu. Najprije su odugovlačile s ispunjenjem uvjeta za pristupanje EU, pa se Hrvatska učlanila u vrijeme krize. Izabran je razvojni put kojem je cilj bio da se gotovo isključivo zaradi na prodaji nekretnina i razvoju turizma, piše Večernji list.

Foto: Denis Cerić/Hina