Crnogorski premijer pokazao zube: Zašto nije potpisao ugovor sa Srposkom pravoslavnom crkvom?

Crnogorski premijer pokazao zube: Zašto nije potpisao ugovor sa Srposkom pravoslavnom crkvom?

Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić, koji nije htio potpisati Temeljni ugovor sa SPC-om u Beogradu, optužio je u petak kasno navečer koalicijske partnere – čelnike prosrpskog Demokratskog fronta, da žele srušiti njegovu vladu.

Tijekom posjeta Beogradskoj patrijaršiji Srpske Pravoslavne Crkve (SPC) u četvrtak navečer, gdje je u tijeku crkveni Sabor na kojem bi nakon smrti mitropolita Amfilohija trebao biti izabran novi čelnik SPC-a u Crnoj Gori, Krivokapić nije želio potpisati Temeljni ugovor između države Crne Gore i SPC-a.

“U još jednoj, koliko sada vidim, političkoj igri koja se otvoreno odigrava van SPC-a, uporno sam u medijima, javnosti Srbije i Crne Gore predstavljan kao, za jedne izdajnik svega narodnog, za druge svega srpskog, za treće svega crnogorskog, a sada, konačno i svega crkvenog”, rekao je Krivokapić koji je blizak SPC-u, javlja Jutarnji list.

On je rekao da Temeljni ugovor treba biti potpisan isključivo u Crnoj Gori, krajem listopada kako je predložio, ali je i naglasio da ga prethodno mora odobriti vlada u Podgorici, posebice zbog toga što tekst sporazuma još uvijek nije predočen crnogorskoj javnosti.

„U ime Vlade i države Crne Gore zaključit ću Ugovor sa SPC-om, mojom crkvom, u mojoj zemlji, iako on nije temelj ni uvjet zaštite crkvene imovine”, rekao je Krivokapić u priopćenju.

Kazao je da je u Beograd došao prenijeti članovima Sabora SPC-a da „vjerujući narod Crne Gore za mitropolita (crnogorsko-primorskog) želi vladiku Joanikija“.

Crnogorski premijer tvrdi da patrijarhu SPC-a Porfiriju nije rekao ništa što bi ugrozilo interese Crne Gore niti interese vjernika, ali je da je očigledno ugrozio političke interese Demokratskog fronta.

Svoju verziju sastanka u Beogradu s crnogorskim premijerom imali su najviši predstavnici SPC-a, koji su u priopćenju optužili čelnika crnogorske vlade da je jedini razlog njegovog dolaska u Beograd bio potpisivanje Temeljnog ugovora, koji je, kako su naveli u potpunosti usuglašen, ali da je on iznio nove razloge zbog kojih smatra da se potpisivanje ugovora mora odgoditi.

U priopćenju SPC-a je navedeno i da je patrijarh Porfirije “te razloge saslušao s pažnjom, velikim strpljenjem, ali i još većim iznenađenjem, ni najmanje ne uviđajući osnovanost i opravdanost namjere premijera Krivokapića da ne potpiše Ugovor što je bio jedini razlog njegovog dolaska u Patrijaršijski dvor u Beogradu”, dok je ranije srbijanska agencija Tanjug najavila direktan prijenos potpisivanja.

Krivokapić je rekao da neće pristati da vladu Crne Gore i Crnu Goru, dok je on premijer, netko ucjenjuje, pa ni dio parlamentarne većine kojoj potpisivanje ovog Ugovora služi kao izgovor za rušenje vlade.

„Bit ću potpuno izravan: gospodo čelnici Demokratskog fronta i svi koji se sakrivate ispred ili iza njih nemojte mene učiti o mojoj vjeri i o mojoj Crkvi.“

Po njegovim riječima, jedan od čelnika Demokratskog fronta Andrija Mandić „izravno i osobno vrši pritisak da se izbor mitropolita crnogorsko-primorskog odgodi do rekonstrukcije crnogorske vlade“.

Foto: Hina