STRAVA U SJEVERNOJ KOREJI: Komunistički režim priznao da siročad rade u državnim rudnicima

STRAVA U SJEVERNOJ KOREJI: Komunistički režim priznao da siročad rade u državnim rudnicima

Sjevernokorejski državni mediji tvrde da se siročad u toj državi dobrovoljno prijavljuje za rad u državnim rudnicima i na poljoprivrednim dobrima, prenosi u subotu BBC.

Državna novinska agencija KCNA izvijestila je da je više stotina djece “u cvijetu mladosti odvažno i mudro” odabralo obavljanje fizičkih poslova za državu.

Njihova dob nije objavljena, no po fotografijama se može zaključiti da je riječ o tinejdžerima.

Grupe za zaštitu ljudskih prava već dulje vrijeme optužuju Sjevernu Koreju da koristi djecu za prisilni rad, što vlasti uporno negiraju, javlja N1.

KCNA je u subotu izvijestila da se za rad u tvornicama, na poljoprivrednim dobrima i u šumama dobrovoljno javilo 700 siročadi.

U četvrtak je ta državna agencija objavila da su “deseci siročadi pohrlili u rudarski kompleks za eksploataciju ugljena u području Chonnae, želeći na taj način ispoštovati zakletvu o tomu da državi vraćaju tek milijunti dio ljubavi koju im je iskazala partija”.

U veljači je BBC pisao o tomu da se generacije južnokorejskih ratnih zarobljenika koriste kao roblje u sjevernokorejskim rudnicima ugljena, a novci od njihova rada idu režimu i njegovu program naoružanja.

Pretpostavlja se da u Sjevernoj Koreji, državi u kojoj su svi segmenti života njezinih stanovnika pod kontrolom vlasti, živi oko 26 milijuna ljudi.

U travnju je čelnik države Kim Jong-un upozorio stanovništvo da se pripremi za teška vremena koja tek slijede.

Sjeverna Koreja svoje je granice potpuno zatvorila 2020. zbog izbijanja pandemije koronavirusa, obustavivši tada i trgovinu s Kinom, svojim jedinim ekonomskim spasom.

Foto: Hina