ČUDO NEVIĐENO: Zašto se šesteročlana njemačka obitelj preselila u livanjsko selo?

ČUDO NEVIĐENO: Zašto se šesteročlana njemačka obitelj preselila u livanjsko selo?

Gradsku vrevu i asfalt njemačkog Leipziga, Henryju i Susanne Marielle zajedno sa svojih četvoro malodobne djece, odlučili su zamijeniti pitoresknim livanjskim selom Golinjevim, smještenim na obali Buškog jezera i kažu da nisu nimalo požalili. Sve što im je tamo nedostajalo, dobili su upravo na ovom mjestu.

“Živjeli smo u blizini gradske bolnice, helikopter je stalno letio iznad nas a u blizini je bila i zračna luka i distribucijsko čvorište brze pošte. Djecu smo morali voziti u školu na drugi kraj grada. Okolina, zrak, priroda zaljubili smo se odmah. Htjeli smo se riješiti gradskog života. Htjeli smo gledati kako nam djeca odrastaju u sretnoj i zdravoj okolini,”, kaže Susanne Gepel.

Njemica Susanne Marielle Gepel otkriva kako se zaljubilau livanjski kraj

Da su namjere obitelji Gepel ozbiljne, najbolje potvrđuje kupovina dviju starih kamenih kuća i izgradnja nove u koju se uskoro namjeravaju i useliti, a odnosi sa susjedima su i više nego dobri, javlja Dnevnik.ba.

“U prvoj godini smo došli autom i prenoćili. 2019. Smo došli kamperom, mještani su nas srdačno primili i dali da se priključimo na struju i kampiramo nasred sela, što je nezamislivo negdje drugdje. To je bila ljubav na prvi pogled”, ističe Susanne Gepel.

Jednako tako o ovoj njemačkoj obitelji misle i sami mještani, a neki su im za kratko vrijeme postali i obiteljski prijatelji.

“Ja mislim da su oni dobri. Stvarno su dobri i ona i muž joj. Svak se čudi zašto su tako oni odlučili”, kaže susjeda Zora Milardović.

” Ja sam se na početku više šalila s tim da ću ih upozoriti da se trebaju nazad vratiti za Njemačku i da je to sve skupa drugačije nego u Njemačkoj. To je naravno bila šala. (…) Zbog jezika smo se intenzivnije družili. Ja imam četvero djece, Suzane ima 4 djece, idu zajedno u školu, blizu živimo i tako smo se povezale. “

Toplu dobrodošlicu dobilo je u mjesnoj školi u Podhumu, i troje djece obitelji Gepel: Paul, Karl i Maks koji su od ove školske godine učenici petog, četvrtog i prvog razreda.

“Izvrsno se uklopio, jednostavno želi živjeti ovdje i samim tim on nastoji učiniti sve da se uklopi i da ga prihvate”, komentira Karlova učiteljica Marija Đuran.

“Ja djeci pomažem usvojiti nakvažnije pojmove na hrvatskom i na njemačkom jeziku. (…) i naravno individualnog rada s djecom. Tu smo krenuli od učenja abecede, čitanja i najvažnijeg vokabulara kojeg obrađujemo tematski”, ističe asistentica u nastavi Anđa Renić.

Ova mlada njemačka obitelj ne misli samo uživati u ljepotama livanjskog kraja, već su kao pravi Nijemci započeli sa preseljenjem privatnih poslova. Tako će Henri nastaviti voditi zubotehnički laboratorij a Suzanne i u Livnu biti poslovni konzultant.

Naslovna stranica: Pogled na prekrasno Buško blati iz Golinjeva

Foto: Facebook

Facebook Comments