Lauc poslao snažnu poruku Berošu i Plenkoviću: Treba što prije odustati od covid potvrda. Evo i zašto

Lauc poslao snažnu poruku Berošu i Plenkoviću: Treba što prije odustati od covid potvrda. Evo i zašto

Znanstvenik Gordan Lauc ponovno je doveo u pitanje uvođenje covid potvrda i preporučio hrvatskim vlastima da što prije odustanu od covid potvrda. Bit će zanimljivo vidjeti kako će reagirati ministar Vili Beroš i premijer Andrej Plenković.

“Vrlo zanimljivo istraživanje na tu temu upravo je objavljeno u časopisu European Journal of Epidemiology (https://link.springer.com/article/10.1007/s10654-021-00808-7).

Uspoređujući broj zaraženih i udio cijepljenih u 68 zemalja i 2947 okruga nisu uspjeli pronaći dokaze koji bi potvrdili da veći postotak cijepljenih u populaciji smanjuje broj zaraženih. Štoviše, zemlje koje su imale više cijepljenih imale su čak i nešto više zaraženih.Daljnje cijepljenje bilo koga ispod 50 godina, a i bilo koje druge mjere usmjerene na tu populaciju (maske, samoizolacija, bilo kakva ograničenja) na broj preminulih u Hrvatskoj će utjecati s maksimalno 0,5%. Šteta koju te mjere rade je daleko, daleko veća od tih 0,5% i zato ih treba što prije obustaviti.

Ovo veliko istraživanje to vrlo jasno pokazuje.Kada su objavljeni prvi rezultati ispitivanja koja su proveli proizvođači cjepiva ponadali smo se da bi cjepiva mogla pružati vrlo visoku zaštitu i omogućiti možda čak i eliminaciju virusa. Zato su osmišljene covid-potvrde i čak „propisani“ postoci populacije koji bi se morali cijepiti.

Nažalost ono što vidimo u stvarnom životu nije u skladu s tim prvim studijama i zato od ideje eliminacije virusa, cijepljenja čitavih populacija i covid potvrda za cijepljene treba što prije odustati (objektivno, svi su već odustali od eliminacije virusa, no zadržali smo brojne mjere koje nemaju nikakvu logiku, osim ako nam je cilj eliminacija virusa).Naravno, svi stariji od 60, a i oni mlađi koji žele umanjiti rizik teškog oblika bolesti se i dalje mogu i trebaju cijepiti. Isto tako se trebaju cijepiti i protiv gripe.

No to treba biti njihova osobna odluka, a ne bilo koji način nametnuta odluka. S druge strane, hoće li se oni cijepiti, ili neće, na bilo koga drugoga će imati potpuno zanemarivi utjecaj i to trebaju biti osobne odluke o kojima ne treba raspravljati bilo gdje s bilo kime (a kamoli tražiti dokaze o tome)”, ističe Lauc.

Foto: Hina

Facebook Comments