Dalija Orešković kritizirala svoju nasljednicu: Promašene priče o predsjedničinom pregledu

Dalija Orešković kritizirala svoju nasljednicu: Promašene priče o predsjedničinom pregledu

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa jučer je otvorilo predmet protiv predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović zbog mogućeg primitka nedopuštenog dara, jer je predsjednica dobila popust na preventivni liječnički pregled koji je prošlog tjedna obavila u klinici Radiochirurgia Zagreb.

Povjerenstvo će u navedenom predmetu prikupiti potrebne podatke i dokumentaciju relevantnu za utvrđivanje činjenica i donošenje odluke o pokretanju ili nepokretanju postupka protiv navedene dužnosnice, kaže se u priopćenju Povjerenstva koje je predmet otvorilo zbog brojnih medijskih upita, piše Novi list.

Dok Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa razmatra hoće li zbog popusta za predsjednicu pokrenuti postupak ili ne, bivša predsjednica tog tijela, Dalija Orešković, čitavu priču smatra promašenom.

– Ovakav slučaj u vrijeme mog mandata u povjerenstvu nismo imali, pa će novi sastav morati odrediti praksu u tom pogledu. No bila bi velika šteta kad bi ovakve situacije apostrofirali kao dominantni sadržaj onog čime bi se Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa trebalo baviti. Iznos je u ovom slučaju plaćen, a bilo koji poduzetnik može bilo kada odlučiti o popustu na neku uslugu – veli Orešković. Pokazuje se, dodaje, da se pojedini administrativni propusti u praksi snažnije sankcioniraju u odnosu na prave situacije koje dovode do potkopavanja integriteta institucija.

Anka Mrak Taritaš sigurno će u percepciji i posljedicama puno gore proći jer je primila 40.000 kuna na plaću i bit će teže sankcionirana od svih dužnosnika koji su bili upleteni u aferu Borg i priču oko Agrokora iako su oni natopljeni korupcijom i sukobom interesa – ocjenjuje Orešković.

Na pitanje smatra li da se u slučaju popusta za predsjedničin pregled radi o minornoj stvari, ona odgovara kako će Povjerenstvo, počne li bacati fokus na trivijalizaciju, izgubiti fokus na ono što je doista bitno. A bitno je, dodaje, odrediti se u odnosu na odgovornost premijera Andreja Plenkovića u elementu etičkih vrijednosti vezano za Agrokor i niza povezanih osoba o kojima Vlada odlučuje, a ne o nekoliko kuna popusta.

Foto: Edvard Šušak/Hina