Zašto Dalija Orešković neće podržati Milanovića: Predbacuje mu Sauchu, ali i bivšeg ministra Vrdoljaka

Zašto Dalija Orešković neće podržati Milanovića: Predbacuje mu Sauchu, ali i bivšeg ministra Vrdoljaka

HDZ, uz pomoć HNS-a i SDSS-a je na Odboru za Ustav, Poslovnik i politički sustav donio odluku da Odbor neće raspravljati o izuzeću Nataše Novaković iz odlučivanja o sukobu interesa u postupku protiv Andreja Plenkovića. Odluku odbora za ustav i rad povjerenstva, kao i vlastiti daljnji politički angažman komentirala je čelnica stranke Start i bivša predsjednica Povjerenstva Dalija Orešković, prenosi N1.

Što blokada rada operativno znači za rad Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa?

“Nije blokirano u svim postupcima, ali je blokirano u onim najvažnijim. Ali postoje neke dobre vijesti – najviše nade dala mi je činjenica da je Nataša Novaković odustala od razmišljanja o ostavci.”

Mislite li da su namjere da se sve skupa u slučaju premijera Plenkovića odugovlači – Nataša Novaković je pitala zašto Sabor samo u tom segmentu ne donese zakonski okvir?

“Ne bih se složila s tim da se sad ide u hitne intervencije za donošenje samo dijela Zakona o sprječavanju sukoba interesa.”

Ministar Lovro Kuščević izjavio je da će srediti stvari sa zakonom na način da se Povjerenstvo neće baviti ‘trivijalnim stvarima’?

“Po svom pravnom znanju i razumijevanju Lovro Kuščević je taj koji je trivijalan u svemu što radi. Njegove namjere su od prvog dana toliko jasne i prozirne da je o njima bespredmetno govoriti. Njegove namjere su da se iz zakona izbaci sve ono što je smisleno. Kako možemo govoriti o trivijalnostima u trenutku kada se Povjerenstvo bavi slučajem predsjednika Vlade i dva ključna ministra, a tim se slučajem zapravo trebao baviti DORH, USKOK i tijela kaznenog progona.”

Kolika je uloga oporbe i medija da sačuva neovisnost ovog antikorupcijskog tijela?

“Uloga medija je presudna”, kazala je i dodala da su mediji odigrali važnu ulogu od samih početaka Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

“Uloga oporbe je da, kad se već usudi progovarati o nekim temama, da se barem dovoljno informira. Oporbom sam duboko razočarana”, kazala je Orešković i posebno istaknula Nikolu Grmoju i Most koji su iznijeli plan o osnivanju antikorupcijske agencije.

“A tko bi trebao birati direktora te antikorupcijske agencije – tko će birati – biskupska konferencija, udruge civilnog društva, Željka Markić – opet će birati Hrvatski sabor”, istaknula je Orešković i napomenula da je ključno tko bira članove i članice tog tijela.

Problemom smatra što se pojedinačno raspravlja o članovima Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, umjesto o slučajevima kojima se bave.

“Dopustili su sada da se sada raspravlja o njima, da se raspravlja o Nataši Novaković, kao da je problem u njima. A nije. Problem je u Andreju Plenkoviću i aktualnoj vlasti koja na sve moguće načine pokušava, i nažalost uspijeva, onemogućiti tijela koja se bave bilo prevencijom, bilo izgradnjom standarda etike i morala.”

Da se Novaković izuzela, predmet bi bio riješen?

“U zakonu je propisano da Odbor za izbor, imenovanje i upravne poslove odlučuje o sukobu interesa ako bi se takva prijava podnijela u slučaju nekog člana Povjerenstva. Imovinske kartice članova povjerenstva također preispituje i provjerava taj isti Odbor.

“Nataša Novaković previše očekuje od Hrvatskog sabora – Hrvatski sabor neće, nema nikakvu volju, na bilo koji način razriješiti ovu situaciju. Nikada nije pomagao radu Povjerenstva.”

Nedostavljanje dokumenata – koliki je to problem? I vi ste imali takav slučaj, onaj predsjednice i puta u SAD?

“Sada bih ja, da sam na njih mjestu, sazvala bih sjednicu – u jednom od predmeta nema potrebe da se Novaković izuzme, a to je predmet u imenovanja gospodina Pokaza veleposlanikom. Tu bih donijela odluku koja bi bila konzistentna svoj uspostavljenoj i dosad potvrđenoj praksi pa da vidimo što će reći ustavni sud. Vezano za predmet oko Agrokora – Nataša Novaković može imati i temperaturu. Ovdje se uistinu ne radi o tome da postoje razlozi za njeno izuzeće – ne postoje – ali mislim da je puno važnije reći javnosti o čemu se radi. Odluka o predmetu Tomislava Karamarka nije donijeta na sjednici na kojoj je sudjelovalo 5 članova – jedan član izuzeo se iz rada, a odluka nije bila jednoglasna. Dakle, četiri Povjerenstva su dovoljna da donesu odluku, a Nataša Novaković bi pokazala prave zube jedne institucije.”

Što može odluka Ustavnog suda o slučaju Tomislava Karamarka dovesti u pitanje?

“Neće Ustavni sud reći da je članak 5 neustavan, jer su o tome već jednom odlučivali, ali može reći može li Povjerenstvo na temelju članka 5 donositi deklaratorne odluke. A onda ne pada samo Karamarko, onda pada i jedna od odluka koja se tiče predsjednice, to je onaj slučaj kad je malo izbjegavala plaćanje poreza kojoj je taman prisegnula, kada je donacije dijelila kome joj se sviđa.”

“Svaki put kada je bilo financijskih interesa u pozadini, čini mi se da je Ustavni sud je donio malo krive ili nakrivo nasađene odluke.”

Niste zadovoljni izborima, napustili su vas članovi predsjedništva stranke – koji su vaši daljnji planovi? Hoćete li podržati Zorana Milanovića?

“Što se tiče mojih bivših suradnike, to su dobri ljudi i nadam se da će pronaći neku platformu za svoje djelovanje. Mi se nismo posvađali, radi se o prevelikim emocijama i idealima, svi skupa smo platili danak političkom neiskustvu. Planovi su nastaviti graditi ono što smo započeli. Naše vrijeme tek dolazi, ali ono nije vezano za predstojeće predsjedničke izbore.”

“Neću podržati Zorana Milanovića. Sporna mi je činjenica da je njegov predsjednik ureda bio taj koji je bio jezičac na vagi da se održi Vlada Andreja Plenkovića, što je dio njegove Vlade pretrčao u klub Milana Bandića, miriši mi to na koaliciju SDP-a i HDZ-a koja je ispod površine ali buja prema gore”, kazala je Dalija Orešković i dodala da Hrvatskoj treba jasan zaokret.

Foto: Lana Slivar Dominić/Hina

Facebook Comments