Dalija Orešković o posjetu Macrona: Teatar očaja i apsurda. HDZ-ovci se pozdravljaju laktovima, uz ne baš bistar cerek

Dalija Orešković o posjetu Macrona: Teatar očaja i apsurda. HDZ-ovci se pozdravljaju laktovima, uz ne baš bistar cerek

Zastupnica Dalija Orešković komentirala je posjet francuskog predsjednika Macrona i kupovinu borbenih aviona. Njezinu objavu prenosimou cijelosti

“Teatar očaja i apsurda! Kada me budu pitali po čemu ću pamtiti posjet francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, to će biti ove tri slike, tri kontrasta iz paralelnih svjetova koji su se zatekli jedan do drugog, u isto vrijeme, na istom mjestu, u 13 sati, na trgu Svetog Marka, a tako nepremostivo daleki jedan od drugog.

Naime, između zgrade Hrvatskog sabora i Vlade, okupio se državni vrh, skupa sa svojim važnim gostom i ponešto građana kojima je inače pristup tom trgu onemogućen, kako bi uzbuđeno pratili nadlijetanje milijardu eura vrijednih rafala. Dok su moćni borbeni avioni parali nebo, a njihov se zvuk uvlačio u kosti, par metara dalje, skupina žena uz podršku saborskih zastupnica upozoravala je na loš društveni i ekonomski položaj i nejednakost žena u društvu. Ujedno je danas Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama koje je u Hrvatskoj u velikom porastu.

I tako, dok su naši političari lijek za vlastite komplekse i neutaživu žeđ za moći demonstrirali preletima rafala, očito kako bi cijelom svijetu prikazali da smo snažna država, sposobna obraniti se od vanjskih ugroza, pored njih su žene ukazivale na činjenicu da ih sustav s kojim ti isti političari upravljaju, ne može zaštititi niti od nasilnika u vlastitoj obitelji.

Pri tome ih prenapuhani vlastodršci, nisu niti primijetili.Prema planu i dogovoru, trebala sam i ja biti među tim ženama, no mene uvijek splet okolnosti odvede na neki drugi put. Točno u 13 sati započeli su tzv. “slobodni govori”, a ja sam bila prva na redu. I tako sam se zatekla za govornicom. Dok su zidovi vibrirali od buke i preleta, promatrala sam kako se samozadovoljni HDZ-ovci u znak zadovoljstva i odobravanja pozdravljaju laktovima, uz ne baš bistar cerek.

Dalija Orešković

Nasuprot njima, u gotovo potpuno praznoj sabornici, sa Antom Sanaderom iza leđa, držala sam govor o razlozima zbog kojih osim smjene glavne državne odvjetnice i ravnateljice uskoka, moramo tražiti i smjenu predsjednika vlade i njegove parlamentarne većine. Razloge sam obrazložila pozivanjem na slučaj bivše francuske premijerke Cresson, i Santerove Komisije EU koja je podnijela kolektivnu ostavku.Kada se zvuk ponovnog preleta pronio kroz prazan prostor, sve skupa je postalo nepodnošljivo i nadrealno.

Sve je ovdje bilo pogrešno. I to što se čitav dan, osim slobodnih govora, raspravlja o 7 zakona iz domene socijalne sigurnosti, a rasprava je jalova, to što rafali lete iznad potresom urušenog i neobnovljenog područja, pa i vibracije izazivaju strah od novih šteta, to što nemamo za bolnice i škole, to što 1/4 stanovništva živi u riziku od siromaštva. Održala sam taj svoj slobodni govor, i potom oborila pogled u pod, od srama”, ističe Dalija Orešković.

Foto: Hina