Anton Kikaš otkrio zašto ga Tuđman nije odlikovao: Manolić je rekao da bi radije novac nego oružje

Anton Kikaš otkrio zašto ga Tuđman nije odlikovao: Manolić je rekao da bi radije novac  nego oružje

Anton Kikaš, koji je prije 30 godina u Hrvatsku dopremio avion s 18 tona oružja, a kojeg zovu i ikonom dijaspore, sada ima Red kneza Domagoja s ogrlicom. Odlikovan je zbog hrabrosti i junaštva koje je pokazao u Domovinskom ratu.

Filmska je to priča nalik nijednoj drugoj. Kikaš je skupio novac od iseljenika, kupio oružje u Južnoj Africi i onda avionom iz Ugande stigao u Europu. Ali, avion su presreli MIG-ovi, Kikaš je uhićen na Plesu pa proveo tri mjeseca u beogradskom zatvoru. Danas je gostovao u RTL Direktu s Mojmirom Pastorčić

Kaže kako odlikovanje ne može biti ljepši poklon i to pogotovo na 30. obljetnicu kada je izašao iz zatočeništva i ugledao svjetlo dana.

Upitan je li iznenađen što mu ga je dodijelio predsjednik Zoran Milanović ističe kako je ideju začela Matica Hrvatska te je njoj zahvalan, a što se tiče priča da ga Tuđman nije htio odlikovati, navodi kako su priče bile takve da se tvrdilo da je peterostruki agent. 

Je li peterostruki agent, dodaje, ne može otkriti. 

“Jedan tjednik je bjavio da nisam dobio odličje jer sam dvostruki, ali ako čitate tekst onda vidite da je Tuđman rekao da sam peterostruki agent. Meni je krivo jer su u naslovnici stavili dvostruki, a u tekst peterostruki. Biti peterostuki, to je nešto…”, navodi. 

Prisjetio se za RTL Direkt i događaja prije 30 godina, a vjeruje da je bio izdan jer, kaže, pronašao je pilota kojeg su probudili i dali mu upute to jutro. 

“U 5 ujutro prije slijetanja probudili su dvojicu pilota i dali naputak da spuste u Zagreb, a ne Ljubljanu. U protivnom su tražili da nas sruše”, ističe.

“Mi smo locirali pilota 23 godine kasnije koji je vozio avion i on je u filmu ‘Nisam se bojao umrijeti’ rekao da je pogriješio”, navodi Kikaš. 

Priznaje i da se tada nije bojao umrijeti. “Kada smo sletjeli na zagrebačku pistu, kada sam vidio cijevi uperene u kabinu i kada sam čuo dvojicu vojnika koji se svađaju koji će nas ukokati ja sam se pomirio sa smrću. Kada se pomirite onda se ne bojite. I kada su mi lomili rebra nije mi uopće bilo bolno jer sam bio spreman umrijeti”, zaključuje.