Još jedan neotesan ispad Borisa Dežulovića: Živimo u državi koja je organizirani zločinački pothvat

Još jedan neotesan ispad Borisa Dežulovića: Živimo u državi koja je  organizirani zločinački pothvat

Sedmu večer pulskog festivala književnosti i autora ‘Sa(n)jam knjige u Istri’ dočekali smo premijerno predstavljanje novog romana pisca i novinara Ivice Ivaniševića, ‘Ulica Ferde Pomykala’ (V.B.Z)

S autorom su o knjizi razgovarali Emir Imamović Pirke i Boris Dežulović.

Riječ je o, kako smo saznali, netipičnom trileru s elementima humora kojega se Ivanišević prema vlastitim riječima ne može otarasiti. Roman, inače, prati samotnog policijskog inspektora i jednu njegovu neobičnu istragu.

‘Humor nije pitanje poetičkog izbora. To je stvar krvne grupe. Ta žica za komično, to je pitanje temperamenta i mentaliteta. Svakako nije izbor’, kazao je o svojoj novoj knjizi autor. Boris Dežulović je, pak, napomenuo kako je riječ o neobičnom književnom postupku i novumu u hrvatskoj književnosti.

‘Nije mi poznato da je netko pisao krimi romane u kojima ničega vedrog nema, u kojemu likovi nisu nekakvi splitski z***banti, u kojemu je priča mračna, ali je sveznajući pripovjedač iz nekog razloga duhovit’, kazao je Dežulović, osvrćući se i na autorov izbor da se bavi žanrom krimića koji je, kako su se složili svi sudionici razgovora, žanr koji može najviše reći o suvremenom društvu, više no i jedan drugi, javlja Tportal.

‘Uostalom, ako živiš, kao što autor živi, 30 godina u državi koja je organizirani zločinački pothvat, u kojoj je stranka na tridesetogodišnjoj vlasti pravomoćno osuđena kao organizirana kriminalna organizacija, ako živiš, dakle, u takvoj jednoj kriminalnoj sredini – onda se kriminalistički roman ispostavlja kao zavičajna proza’, kazao je Dežulović i zaradio gromoglasan pljesak publike.

‘Tako je, današnji Josip Pupačić ne bi pisao gledam more kako se diže, nego gledam policiju kako mi stiže’, odgovorio mu je autor Ivanišević, kojega je Pirke još jednom upitao zašto je bježao od svake mogućnosti da roman zaista učini punokrvnim noirom (istaknuvši kako mu to nimalo ne nedostaje).

‘Sve je to pitanje sredine. Ja ne mogu promijeniti sredinu u kojoj živim, taj društveni i zemljopisni ambijent. Također, ja pišem u samoobrani, i u tom smislu roman mi ne smije biti depresivniji od okruženja u kojemu živim’, odgovorio mu je Ivanišević.

Foto: hina