Dalija Orešković očitala lekciju Zoranu Milanoviću: Bori se za zadržavanje osobnog prava da bira osobu koja mu je po volji

Dalija Orešković očitala lekciju Zoranu Milanoviću: Bori se za zadržavanje osobnog prava da bira osobu koja mu je po volji

Zastupnica Centra, Dalija Orešković, gostovala je u Novom danu te se osvrnula na djelovanje Antikorupcijskog vijeća te na izbor predsjednika Vrhovnog suda.

Na početku se osvrnula na Antikorupcijsko vijeće.

“Prije svega moram pojasniti da je osnovna svrha praćenje provedbe strategije praćenja korupcije i sada smo u fazi da je strategiji istekao rok trajanja. Novu strategiju piše HDZ koji i sam ima optužbe za koruptivna dijela što samo po sebi budi sumnju u kvalitetu programa.

Stoga sam sugerirala vijeću da ne čekamo još ne znamo koliko mjeseci da se Vlada dosjeti što bi trebalo u našem sustavu mijenjati nego da sami raspravimo teze i što bi strategija trebala imati i da te teze kao samostalno tijelo uputimo na Vladu da ih uzmu u obzir. Mislim da je to važan iskorak u radu antikoruptivnih tijela”, rekla je.

“Jandroković zloupotrebljava svoja prava”

U nastavku je komentirala i prepirku premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Zorana Milanovića oko odabira predsjednika Vrhovnog suda. Osvrnula se i na odbijanje glasanja o izboru Zlate Đurđević u Saboru.

“Taj prijedlog je već odbijen. Prije nego što se o tom glasalo tražila sam prva stanku kako bi objasnila da na temelju Poslovnika Gordan Jandroković zloupotrebljava svoja prava. U Saboru vlada zakon sile, odnosno većine koja je postupila onako kako to želi predsjednik Vlade”, rekla je.

Dodala je i kako bi ona Đurđević podržala, te da hoće li dobiti priliku za to ovisi o tome kako Milanović dalje postupati. Točnije, hoće li kako procedura nalaže javiti Državnom sudbenom vijeću da mu ne odgovara nijedan kod kandidata koji se prijavio, kako bi onda DSV mogao raspisati ponovni natječaj na koji bi se onda Zlata Đurđević mogla javiti.

“Ja sam svojevremeno opet prva sa saborske govornice upozorila da se svi mi političari moramo suzdržati od toga da Zlatu Đurđević uvalimo u naše blato. Smatra da je u koracima pogriješio Zoran Milanović i da se sada ponovno radi o ružnom pokušaju politike, o borbi politike da zadrži pravosuđe u svojoj šaci”, veli Orešković.

“Zoran Milanović stvorio jednu nepotrebnu svađu, ne braneći prim tom ili ne boreći se pri tome da Đurđević dođe na čelo sudbene vlasti nego se bori za zadržavanje osobnog prava da bira osobu koja mu je po volji.

Zamislimo bilo koju drugu osobu koja je bila predsjednički kandidat, Kolindu Grabar-Kitarović, Miroslava Škoru, Katarinu Peović, da bilo tko drugi od njih radi ovako nešto, pritom optužujući cjelokupno hrvatsko pravosuđe da je HDZ-ovo pravosuđe to bismo ocijenili neprimjerenim, udarom jedne grane vlasti na drugu.

Zamislite kako se osjećaju suci koji pošteno rade svoj posao, osjećaju se poniženo i ulaze u sudnicu i trebaju odlučivati o sudbini ljudi. Na taj način nećemo popraviti hrvatsko pravosuđe i na taj način ćemo narušiti i ovo malo povjerenja koje nam je ostalo. U pravosuđu postoje suci koji su ljudi i ljudine i dobro rade svoj posao i ne smijemo ih ovako kolektivno blatiti”, rekla je.

“O Đuri Sessi nemam dobro mišljenje”

Istaknula je i kako su pravi uzrok problema suci koji su postali tihi, nevidljivi i koji se ne usuđuju pustiti svoj glas. Osvrnula se pritom i na izbor glavne državne odvjetnike za koji kaže da je bio kompromitiran, a da je u suštini o njemu odlučivao premijer. Na kraju se ponovno osvrnula na Đuru Sessu:

“Ja nemam o Đuri Sessi dobro mišljenje i mislim da je bio potpuno kriva osoba na čelu sudbene vlasti i slažem se s Milanovićem, ali jednako tako se protivim tome da bilo koga, pa čak i Đuru Sessu, osudimo bez jasnih dokaza”, zaključuje.