Dalija Orešković: Plenković je zbog osobnih političkih ambicija isporučio Mađarima strateške hrvatske resurse

Dalija Orešković: Plenković je zbog osobnih političkih ambicija isporučio Mađarima strateške hrvatske resurse

Zastupnica Dalija Orešković kritizirala je Andreja Plenkovića zbog toga što je hrvatske nacionalne interese podredio svojim osobnim ambicijama

“Parafrazirat ću Zorana Milanovića. Zbog nepoštivanja Ustava, zbog korupcije i izdaje nacionalnih interesa za koju nitko ne odgovara, Hrvatska je postala nothingburger država.

Takvo poniženo stanje, Krimska platforma nije promijenila. Dapače, pred cijelim svijetom smo pokazali da smo institucionalno slabi, i da su kompleksi naših političara veliki.U svom svjedočenju pred Antikorupcijskim vijećem Davor Mayer dao je točnu dijagnozu od koje boluje Hrvatska, praktički od prvih dana svog nastanka, a to je sindrom slabe države.

U mandatu Andreja Plenkovića ta je bolest postala kronično stanje, opasno za opstanak i dobrobit svih njezinih građana. U opsežnom, višesatnom iskazu, Davor Mayer je opisao izdaju nacionalnih interesa, koja iako je započela u vrijeme ranijih HDZ-ovih vlada, upravo u mandatu Andreja Plenkovića dobila je svoj puni i konačni epilog.

Strateški važne resurse, Andrej Plenković je isporučio Mađarima, bez da je Hrvatska išta dobila zauzvrat, zaobilazeći pritom zakonite načine upravljanja i odlučivanja, vođen koruptivnim interesima i osobnim političkim ambicijama. No umjesto preispitivanja koliko su teške riječi Davora Mayera i kakva bi trebala biti posljedica njegova svjedočenja, ovu nacionalnu izdaju prekrila je Krimska platforma, iako je i sam način njezina sazivanja i održavanja, još jedan bolni dokaz koliko je Hrvatska kao država slaba.

Ustav Republike Hrvatske obvezuje Vladu i predsjednika države na sukreiranje vanjske politike. Ali što je Ustav kao temeljni akt jedne države, u odnosu na neograničenost ega i taštine Andreja Plenkovića, i na njegovu samouvjerenost jer zna da ga za postupanje koje predstavlja čistu povredu Ustava RH nitko prozivati ne može i neće.

To je opis stanja slabe države, a u slaboj državi, ovakvoj kakva je naša, u državi bez kontrole i odgovornosti vlasti, ne postoji više demokracija. Iako je nakon iskaza Davora Mayera nastupila gromoglasna tišina, umjesto da je upletenost i odnos Andreja Plenkovića s mađarskim, dakle stranim vlastima, postala glavna i jedina tema preispitivanja na razini svih institucija, uvjerena sam da će dan kada građani postanu svjesni da vlast Andreja Plenkovića i njegovog HDZ-a negira i gazi Ustav države koju trenutno vodi, biti dan početka njihovog konačnog kraja. Prigodna je ovo objava u dan kada pratimo kratkotrajnu pomračinu sunca”, ističe Dalija Orešković.

Foto: Hina