Daliji Orešković umalo propala kandidatura: Morala je ispunjavati jedan formular u “pet do 12”

Daliji Orešković umalo propala kandidatura: Morala je ispunjavati jedan formular u “pet do 12”

U posljednjim trenucima prije isteka roka za predaju kandidature za predsjednika države Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) u utorak je potpise potpore oko 12 tisuća građana predala nezavisna kandidatkinja Dalija Orešković.

Orešković je prvo kasnila na predaju kandidature koja je bila zakazana za 23 sata a zatim je problem nastao jer joj je nedostajao jedan od potrebnih dokumenata zbog čega je izlazila i ponovno ulazila u prostorije DIP-a a potom morala ispunjavati dodatni formular.

»Ostavili smo srce na terenu i dali zadnji atom snage. Imala sam pomalo gerilski način prikupljanja potpisa«, kazala je Orešković nakon predaje potpisa priznavši kako je bila zabrinuta hoće li svi potpisi stići na vrijeme. Zahvalila je svima koji su na terenu skupljali potpise ali i uputila kritike na način na koji su pojedini kandidati skupljali potpise, javlja Novi list.

»Pojedini kandidati prikupili su i 200 tisuća potpisa pa se pitam čemu to ako je za pravovaljanu kandidaturu dovoljno 10 tisuća. Jesu li brojni ljudi koji su stavljali potpise za pojedine kandidate to činili jer se boje gubitka radnih mjesta?«, upitala je.

Orešković je istaknula kako je njezin motiv ulaska u predsjedničku utrku bio progovoriti o »zarobljenoj državi i kako ju osloboditi i vratiti u ruke građanima, kako uspostaviti dobar pravni okvir, kako napraviti učinkovito pravosuđe, kako onemogućiti političku korupciju i kako stvoriti dobre temelje za razvoj države«.

Kao jednu od ključnih točaka svog programa izdvojila je novi nacrt strategije suzbijanja korupcije. No , dodala je, progovarat će i o potrebi smanjenja broja županija, gradova i općina te izmjene izbornog zakonodavstva.

»Ovo je bitka za promjenu ovog društva i države«, istaknula je Orešković.

»Ako vidimo u što se pretvorio Hrvatski sabor sa ‘žetončićima’ Milana Bandića, u što se pretvorila i aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović koja gradonačelniku koji ima niz afera i optužbi daje političko zaleđe u jeku kaznenih postupaka onda vidimo da je korupcija postala vezivno tkivo društva i ušla u sam vrh političke moći«, ustvrdila je.

Foto: Zvonimir Kuhtić/Hina