Dam da daš: Martina Dalić i Ante Ramljak namještali posao za AlixPartners

Dam da daš: Martina Dalić i Ante Ramljak namještali posao za AlixPartners

Iskaz Alaistara Beveridgea, izvršnog direktora AlixPartnersa, koji je dao Uskoku, otkriva nove detalje o tome kako je grupa Borg odabrala upravo tu savjetničku kuću za restrukturiranje Agrokora koja je potom kao podizvođače uglavnom angažirala tvrtke članova spomenute grupe. Dam da daš, ona poznata latinska poslovica, nakon isčitavanja Beveridgeovog iskaza koji je u javnost plasirao Živi zid, u ovom slučaju je toliko očita i jedino što iznenađuje je količina besramnosti hrvatskih aktera upletenih u ovaj slučaj.

Iz iskaza, naime, proizlazi kako su oni koji su bili angažirani u kreiranju lex Agrokora i prije stupanja tog zakona na snagu kontaktirali s AlixPartnersom, ali i poslije, nakon što je Vladin povjerenik Ante Ramljak preuzeo upravljanje Agrokorom. Beveridge tako spominje kako se s Ramljakom (gospodinom Antom, kako ga naziva) sastao 13. travnja, samo tri dana nakon njegova ulaska u Cibonin toranj.

Četiri-pet dana kasnije, kaže, nazvao ga je Marko Delić iz tvrtke Altera u kojoj mu je partner odvjetnik Branimir Bricelj i rekao mu kako su postali „preferirani kandidat“. Da bi sve prošlo bez problema dodatno se pobrinuo Ramljak koji mu je, kaže izvršni direktor AlixPartnersa, u pisanom obliku poslao preporuke što bi trebali uvrstiti u svoju ponudu kako bi bili odabrani. Kako nije bilo natječaja nego su se samo slali upiti, druge dvije tvrtke koje su se javile brzo su eliminirane te je AlixPartners 25. travnja odabran kao najbolji ponuđač za glavnog savjetnika.

Kad su već od Ramljaka dobili taj posao, iz te američke savjetničke kuće su brzo počeli sklapati ugovore s podizvođačima. Tako su izabrali i konzultantsku tvrtku Texo Menagement u kojoj je Ramljak do dolaska u Agrokor radio za mjesečnu plaću najprije od 2.730 kuna (2014. godine), a dvije godinu kasnije za 4.276 kuna.

Texo Menagement je od AlixPartnersa dobio ugovor na 971 tisuću kuna mjesečno, dok je Altera, tvrtka Branimira Bricelja, koji je ‘brusio’ lex Agrokor za svoje usluge dobila mjesečni ugovor od 981 tisuću kuna. Angažirana je i tvrtka InterCapital čiji su predstavnici također sudjelovali u pisanju lex Agrokora. Trvtka Colić, Laco i parnteri za odnose s javnošću dobila je angažman od 10 tisuća eura tjedno, a sam Ramljak plaću od 118.940,70 kuna bruto (neto 71.395,52 kuna).

Beveridge je priznao i kako je još u drugoj polovici ožujka, dok se lex Agrokor pisao, kontaktirao sa spomenutim Delićem i Briceljem iz tvrtke Altera te s Ramljakom i njegovim partnerom Tomislavom Matićem iz Texo Menagementa. Htio je, kaže, dobiti „lokalnu potporu“ za ulogu koju su htjeli imati u jednom tako velikom i složenom sustavu kakav je Agrokor.

Na koji način je među njima napravljen taj aražman ili točnije rečeno ‘deal’ pokazuje i izračun Goranka Fižulića koji je došao do podatka da je godišnji bruto iznos plaće direktora AlixPartnersa u SAD-u manji od mjesečnog iznosa koji dobivaju njegovi hrvatski savjetnici. Iako su glavni akteri grupe Borg izgubili nekadašnji utjeca, pa je Martina Dalić koja je koordinirala tom ekpom bila prisiljena odstupiti, a isto se dogodilo i samom Ramljaku, tvrtke koje su oni angažirani i dalje uredno primaju svoje astronomske honorare.

S Pantovčaka im je bilo poručeno kako se očekuje da vrate taj novac, slična poruka bila je poslana i iz Banskih dvora, međutim, kolač koji ima je trenutno na stolu je toliko obilan i tako se rijetko u njihovim konzultantskim životima pojavi, da nema nikakve sumnje kako će ga nastaviti jesti sve dok im zakon to dopušta bez obzira na izjave političara ili pritisak javnosti za koji zapravo ni ne haju.

Uostalom, da je nešto čudno s tom ekipom koja je sudjelovala u ‘restrukturiranju’ Agrokora, vidljivo je i iz slučaja Marijan Stričević, kojeg je Ramljak bio poslao u Srbiju kao svog savjetnika u jednoj od Agrokorovih tamošnjih podružnica. No, morao je odstupiti i vratiti se u zemlju jer je protiv njega podignuta optužnica zbog izvlačenja novca iz šibenskog TLM-a gdje je bio direktor. Treba li i pogađati tko mu je tada bio savjetnik? Ante Ramljak.

Ako netko misli kako će Uskok zbog pritiska javnosti, nakon što su u medijima objavljen Beveridgeov i drugi iskazi koji ionako odavno stoje kod njih, nešto poduzeti, vjerojatno je u krivu. Prema knjizi Martine Dalić s cijelim procesom, dakle i pisanjem lex Agrokora kao i odabirom savjetnika te angažiranjem lešinarskog Knighthead fonda i njihovih roll up kredita, bili su upoznati svi, ili gotovo svi, iz državnog vrha. Uostalom, guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić s predstavnicima tog lešinarskog fonda je održao nekoliko sastanaka koje je krio od javnosti.