Damir Kajin tvrdi da je IDS od Istre napravio razbojničku špilju: Što je poručio Zoričiću koji je bio izložen sramotnim napadima

Damir Kajin tvrdi da je IDS od Istre napravio razbojničku špilju: Što je poručio Zoričiću koji je bio izložen sramotnim napadima

Istra neće imati legitimitet županije, a Boris Miletić (IDS) župana ako se ne prebroje glasački listići u Istri, izjavio je za Jutarnji list Damir Kajin, nekadašnji član IDS-a i dugogodišnji saborski zastupnik te stranke.

Kajin, koji je iz stranke izašao prije nekoliko godina, postao je jedan od najvećih kritičara IDS-a i gotovo je nestao s političke scene. Ovi lokalni izbori ponovno su ga vratili u igru. Izabran je za novog buzetskog gradonačelnika, i to iz redova SDP-a, stranke koja ponovno traži da se prebroje glasački listići u Istri za župana jer je između Miletića i SDP-ova Danijela Ferića razlika samo 40 glasova.

Kako komentirate razvoj situacije oko izbora za istarskog župana?

– U Istri gotovo svi mislimo da su županijski izbori pokradeni. Da ih Miletić nije dobio, nego da će mu županiju predati sudstvo. Odluka Ustavnog suda bit će konačna, ali ako se ne pristupi prebrojavanju svih glasova, niti će župan, ako to bude Miletić, imati legitimitet, niti će Istra imati kredibilitet županije. U pitanju nije samo 1,6 milijardi proračunskog novca, u pitanju je puno više od toga: vjerodostojnost Istre koju je ova ekipa pretvorila u razbojničku špilju. Tražimo prebrojavanje glasova. Miletić nije pobijedio. Ovo je posljednji čavao u lijes županije koja je nekada bila zemlja sloboda, a danas je postala zemlja straha. Istra danas više novca povlači iz državnog proračuna nego što u njega uplaćuje. Istra danas stagnira. Živi od skupo plaćenih PR agencija koje obmanjuju narod, a lagati se može neko vrijeme i nekim ljudima, ali ne sve vrijeme i svim ljudima. Očekujem samo jedno: da se prebroje glasovi. To bi trajalo dva dana. I gdje je problem? Pozivam Ustavni sud da bude savjest Istre i Hrvatske jer je u pitanju budućnost Hrvatske.

Jeste li očekivali da će se u Istri glasati na ovaj način ili su vam rezultati bili iznenađenje?

– Sve mi je bilo jasno. IDS Borisa Miletića, a ne izvorni IDS, postao je teret Istri. Nepotizam, bogaćenje, droga, suicidi, propast Uljanika… Dosta toga. Znao sam da gube Buzet, Vodnjan i Pulu. U to sam bio siguran. Miletić je zbrisao u Županiju jer je znao da Pulu ne može zadržati. Najsramnije je što su počeli gaziti po istrijanstvu, prozivati Filipa Zoričića, novog pulskog gradonačelnika, da je klerik, Dalmatinac, furešt… Stid ih budi. Čovjek kojeg obožavaju gimnazijalci ne može biti zao čovjek. Pa, po čemu Miletić ili ja više volimo Istru od Zoričića? Zar treba gledati gene? Tko? Moji su 500 godina istarski, ali oni koji podmeću taj rasizam i isključivost ne vole ni Pulu, ni Istru. Zoričiću želim poručiti – dolaziš kao i ja u neprijateljski brlog. Nudim svima suradnju. Sigurnost. Dušu. Ali, ekipa koja odlazi, sve vrijeme namješta i pakuje. To je razorilo i IDS i Istru.

Foto: Hina