Damir Vanđelić prezire hrvatsku javnosti: Ne želi odgovoriti na ključno pitanje

Damir Vanđelić prezire hrvatsku javnosti: Ne želi odgovoriti na ključno pitanje

Damir Vanđelić, privremeni ravnatelj Fonda za obnovu, govorio je u TNT-u na N1 o tome zašto je postao bivši potencijalni kandidat HDZ-a na izborima za gradonačelnika Zagreba. Rekao je i kad treba očekivati prve odluke o uklanjanju ili obnovi zgrada i kuća.

“Ne, neću vam reći”, tako je Vanđelić odgovorio na pitanje voditeljice koji mu je bio glavni motiv da ne ide na izbore za gradonačelnika Zagreba kao kandidat HDZ-a.

Voditeljicu je zanimalo što mu je onda bilo motiv da se radije odluči ostati privremeni ravnatelj Fonda za obnovu.

Apsolutno ne smatra da je premijer ljut na njega

“Najjači motiv mi je bio da napravimo obnovu grada Zagreba što brže i što kvalitetnije”, kazao je i dodao da njegov plan nije da obnova od posljedica potresa bude samo konstrukcijska, nego i energetska i možda jednim dijelom, kako je rekao, da sa sobom nosi elemente urbane obnove.

Voditeljica se referirala na izjavu Andreja Plenkovića da je imao dojam da je Vanđelić zainteresiran za kandidaturu za gradonačelnika, zatim na to da je predsjednik HDZ-a pozvao da Vanđelić sam kaže zašto je odustao od plana za političkim aktiviranjem, da se “izgubio sretan trenutak hvatanja čuperka Kairosa”, zatim na to da je premijer isticao da je Vanđelić “privremeni” ravnatelj Fonda…

Je li premijer ljut na Vanđelića? Bi li ga začudilo da ga makne s čela Fonda?

“Začudilo bi me. Apsolutno ne smatram da je premijer imalo ljut na mene. S obzirom na količinu pitanja i način kako su ga zasuli, mislim da to nema nimalo veze sa mnom. Mislim da je naš odnos i dalje dobar, da to što radim on cijeni”, odgovorio je Vanđelić.

Za odustajanje od planova da izađe na izbore konačno je rekao da nije želio “trošiti energiju na dvije strane”.

“Dopuštam da (Plenković) vidi stvari i drugačije. Možda je on i u pravu. Ali ja sam svoju odluku donio sam”, zaključio je taj dio.

Objasnio je na što je mislio pod “nedostatkom zajedništva što ga je demotiviralo”.

“Recesija koja će doći nakon pandemije i nakon potresa bit će puno teža nego što smo mislili prije dvije godine. U svemu tome, kad primjećujem da određeni ljudi koji bi mogli trošiti energiju na to da radimo skupa, to ne rade, nego trošimo energiju na određena trvenja, to je bila poruka više vezana uz samu obnovu. Nije bila politička poruka”, kazao je i dodao:

“Efikasnost nam nedostaje jer se trošimo na krive stvari.”

O mogućnosti da ga netko naslijedi na čelu Fonda kazao je:

“Veselio bih se da se nađe čovjek koji bi Fond mogao bolje voditi. O tome nema nikakvog spora. Ovog trena ja sam tu, a ako bude netko bolji, ja ću se kao građanin Zagreba i netko tko se razumije u konstrukcije, biti sretan da tu bude netko bolji.”

“Ako će trvenja biti smetnja obnovi, ja ću se maknuti odmah. Ako će osobni animoziteti biti prepreka dobrobiti građana, ja ću se maknuti. Ali ja vam to ne vidim”, ne sumnja Vanđelić u svoj daljnji angažman, a istaknuo je i to da mislim da je Plenkovićeva poruka bila usmjerena negdje drugdje, ne protiv njega.

Istaknuo je da on u svakom slučaju ima ugovor za privremenog ravnatelja koji traje godinu dana, te da njegova situacija privremenog ravnatelja nimalo ne usporava rad Fonda. Potvrdio je da je da je potpora politike radu Fonda doista bitna, i to prvenstveno zbog toga što je Zakon o obnovi pisan na određeni način, te zbog načina financiranja obnove.

Foto: Hina