Dan kad se igra finale Svjetskog prvenstva u Kataru bit će i tužan za Luku Modrića: Srpska paravojska mu je prije 31 godinu ubila djeda

Dan kad se igra finale Svjetskog prvenstva u Kataru bit će i tužan za Luku Modrića:  Srpska paravojska mu je prije 31 godinu  ubila djeda

Hrvatska će u slučaju prolaska Argentine finale Svjetskog prvenstva igrati 18. prosinca, a taj datum poseban ja za našeg kapetana Luku Modrića (37). Naime, taj dan će se obilježiti 31. obljetnica smrti njegova djeda Luke, po kojem je dobio ime. 

Dobri moj dida, zašto su te ubili’

Luka se rodio u Zadru 9. rujna 1985. godine. Prvih pet godina života proveo je u malom zaseoku Modrići kraj Obrovca, u podvelebitskom kraju. Narod kaže da su jedini koji tamo mogu živjeti poskoci i – Modrići.

Njegov djed Luka po zanimanju je bio cestar, a roditelji Stipe i Jasminka oboje su radili u tvornici Trio u Obrovcu koja se bavila proizvodnjom trikotažne odjeće.

Kad je započeo rat, obitelj je živjela u obiteljskoj kući u mjestu sve dok djeda nisu brutalno ubili srpski vojnici.

Članovi četničke paravojske ubili su ga bez ikakvog razloga 18. prosinca 1991. godine. Lukin otac pronašao je njegovo tijelo u polju petstotinjak metara od kuće, pišu 24 sata.

Požurio je natrag, pokupio ženu i dvoje male djece i poslao ih u Zadar. Njegova učiteljica iz ratnih vremena nam je 2018. ispričala o eseju koji je Luka morao napisati, a koji je izazvao jake emocije u njemu.

Učiteljica: Pisao je o tome u zadaćnici

– Zadala sam im temu da opišu neki događaj koji je ostavio dojam na njih, uplašio ih ili rastužio… Nešto što im izaziva jake emocije. On je pisao o tome kako mu je u ratu ubijen djed – ispričala nam je ekskluzivno Maja Grbić, učiteljica proslavljenog hrvatskog nogometaša Luke Modrića 2018. godine.

Iako sam mali doživio sam već puno strahova. Strah od rata i granatiranje već pomalo zaboravljam. Događaj koji nikad ne mogu zaboraviti dogodio se prije četiri godine kada su četnici ubili moga djeda, kojeg sam puno volio. Svi smo plakali, a ja nikako nisam mogao shvatiti da moga dragog dobrog djeda više nema. Pitao sam se mogu li biti ljudi oni koji su to učinili i zbog kojih moramo bježati od kuće”, napisao je mali Luka kad mu je bilo jedva deset godina. 

Borili smo se za neovisnost’

Dirljiv razlog zašto Hrvatska ovako igra, piše Mirror u naslovu teksta.

– Ova momčad sačinjena je od igrača koji očajnički žele nositi ovaj dres i pokazati svijetu koliko vrijedi. Svi želimo igrati za našu domovinu i ovaj dres. Borili smo se kao nacija za neovisnost i nastavljamo se boriti do posljednje kapi – rekao je Modrić, piše britanski tabloid Mirror.

Zločin bez kazne

U rujnu prošle godine županijski sud u Splitu odbacio je prigovor Žejka Badže, bivšem zapovjedniku srbijanske specijalne jedinice policije na obrovačkom području, o provođenju istrage za zločin protiv civilnog stanovništva.

Istraga je pokrenuta još 1993. godine, a tek 2011. ispitani su i Đorđe Jelić i Bogdan Gagić, nekadašnji pripadnici milicije tzv. SAO Krajine. Njih se tada sumnjičilo se za ratni zločin nad civilnim stanovništvom, počinjen 18. prosinca 1991. u Jesenicama kad je ubijeno sedam civila, a među ubijenima bio je i Modrićev djed.

Neki od očevidaca tvrdili su da je Badžo osobno ubio djeda Luku Modrića, po kojem je hrvatski nogometaš dobio ime, a drugi su pak svjedočili kako je osobno ubijao druge civile. Splitski sud odbio mu je žalbu jer  smatra da u ovoj fazi postupka iz dokumentacije i iskaza svjedoka proizlazi “dovoljna razina osnovane sumnje da su pripadnici jedinice koju je predvodio Badžo počinili navedene zločine”.

Foto: Hina