Danas posljednji ispraćaj doktora Ante Ćurića: Maestro u struci. Za ono što je radio trebali su dobri živci, dobro oko i mirna ruka

Danas  posljednji ispraćaj doktora Ante Ćurića: Maestro u struci. Za ono što je radio trebali su dobri živci, dobro oko i mirna ruka

Posljednji ispraćaj tragično preminulog dr. Ante Ćurića bit će danas u 10:00 sati s groblja Lovrinac u Splitu, a tragično preminuli će biti pokopan na mjesnom groblju u Podhumu kod Livna.

Podsjetimo, u teškoj prometnoj nesreći koja se prije tri dana dogodila kod skretanja za Podgoru smrtno je stradao poznati splitski stomatolog dr. Ante Ćurić. Do sudara je došlo između osobnog vozila i motocikla kojeg je vozio Ante Ćurić.

Dr. Ante Ćurić rođen je 2. siječnja 1961. godine u Podhumu kod Livna gdje je i završio osnovnu školu. U Zagrebu je završio gimnaziju i Stomatološki fakultet na kojemu je specijalizirao dentalnu i oralnu patologiju s paradontologijom. Bio je ravnatelj Stomatološke poliklinike u Splitu do 2022. godine i slovio je kao jedan od najboljih stručnjaka u svom području.

Dr. Marina Ognjenović, bliska suradnica i prijateljica pokojnog Ante Ćurića, biranim riječima je govorila o njegovoj izvrsnosti.
“Klinički se pretežno bavio endodoncijom ( liječenjem kanala korijena zuba/ kad obični stomatolog nešto nije mogao izliječiti on bi to napravio ili je popravljao tuđe pogreške ), iako je bio specijalist iz još dva područja dentalne medicine.
U poslu je bio brz, spretan i izuzetno strpljiv. Za ono što je radio trebali su dobri živci, dobro oko i mirna ruka.
Zahvaljujući toj mirnoj ruci je bio i uspješan lovac iako se lovom počeo baviti prije godinu i pol. Obožavao je knjige, grčke filozofe, općenito literaturu iz filozofije, ali i one o umijeću ratovanja.
Sve ga je zanimalo. Bio je izuzetno načitan… Više od svih nas zajedno na Poliklinici, iako smo svi (makar mi stariji) istog obrazovanja (gimnazija i faks)”, izjavila je za Teleskop dr. Ognjenović te dodala da je pokojni dr. Ćurić ima i jednu ekscentričnu crtu.

“Obožavao je otkačenu garderobu, pogotovo otkačene cipele i čarape. Oblačio se tako i kad je išao na županijske skupštine kao ravnatelj. Sviđalo mu se da bude u nečemu vidljivo “pomaknut” u odnosu na ostale. Na posao je najčešće dolazio motorom (imao ih je dva)”, dodaje dr. Ognjenović.

Doktorica Marina Ognjenović

“Mislim da bi on sebe radije opisao kao motorista, lovca i ljubitelja otkačenih cipela i garderobe općenito, ljubitelja knjiga i čitanja, nego kao uspješnog endodontistu (što je i bio) i uspješnog ravnatelja (što je također bio).
„Nije lako voditi bilo koju zdravstvenu ustanovu u zahtjevnim vremenima kakva su danas, pogotovo ne malu ustanovu kakva je naša, ali je to uspješno odradio. Bio je i velik vjernik, a eto, i poginuo je na dan Gospe od sedam žalosti “, ističe dr. Ognjenović.

“Bio je faca u struci, bio je obrazovan i imao je silnu životnu energiju. Bio je maestro u poslu. Kada netko ne bio mogao nešto riješiti, znali smo kome ćemo ga poslati i tko će sve to riješiti. Veliki gubitak za njegovu obitelj, ali i za struku”, ističe druga Ćurićeva kolegica koja je s nim surađivala dugi niz godina.

Jedna mlada stomatologinja opisuje kakav je stručnjak bio pokojni dr. Ćurić.

“Stvarno je bio fenomenalan. Bio je brz, odlučan, snažan, a opet, kako to mi stomatolozi kažemo, “lake ruke”. Nije se razmetao svojim znanjem i stručnošću, ali je bio itekako svjestan svoje kvalitete. Znao je u šali reći da je “mačak u svom poslu”. I stvarno je bio mačak stomatologije i endodoncije”, kaže mlada stomatologinja.

Foto: Privatna arhiva