Darinko Kosor tvrdi da Plenković nije uspio: Nama su još glavne teme tko je ustaša, a tko partizan

Darinko Kosor tvrdi da Plenković nije uspio:  Nama su još glavne teme tko je ustaša, a tko partizan

Predsjednik HSLS-a Darinko Kosor komentirao je izjavu Andreja Plenkovića na skupu HDZ-a da je ta stranka najjača kada na izbore ide samostalno.

“Na zadnjim izborima smo bili s HDZ-om u koaliciji i s predsjednikom HDZ-a Andrejem Plenkovićem koji je meni u to vrijeme izgledao kao vrlo moderan političar”, rekao je Kosor.

Dodao je da se premijer nije našao u lakoj situaciji s obzirom na Agrokor, Petrokemiju i stanje u brodogradilištima. “Niti jedan premijer se nije našao pred ovakvim gospodarskim problemima. Dobro je brodio što se tiče njega i HDZ-a zadnje dvije godine. Ono što zamjeram njemu i sebi… je što nismo proveli bitne strukturne reforme, od javne uprave, od veće porezne reforme, pravosudne reforme”, poručio je.

“Što se tiče budućnosti, mi ćemo imati iduće godine novi sabor stranke, ja se više neću kandidirati. Vrijeme je za nove mlade snage, vidim da je i njihov izbor da idu samostalno na iduće parlamentarne izbore. Važno je postaviti liberalnu ideju u Hrvatskoj. Svi žele biti populisti, nitko ne želi biti u centru, nitko se ne želi baviti gospodarskim problemima. Kad ogolite politiku, dođemo do ove situacije, jadni radnici koji nemaju posao i idu raditi u Irsku i Italiju”, zaključio je.

Darinko Kosor komentirao je i kampanju za predstojeće europske izbore. Smatra da je kampanja koju je SDSS napravio najbolja jer je izazvala reakciju i njihovog ciljanog biračkog tijela, ali i od protivnika.

“Imam informaciju s terena da prvi put Srbi koji žive u urbanim sredinama iimaju interes izaći na izbore i podržati svoju listu. S druge strane isprovocirali su dio tzv. desnih Hrvata. Živimo u zemlji gdj je hrvatski narod apsolutno dominantan i trebamo imati maksimalnu toleranciju prema manjinama… Dok mi to ne shvatimo i dok naše populističke stranke kad ne znaju što bi rekle prozivaju Pupovca i Vučića, mi nećemo dalje… Jedini problem Hrvatske su Hrvati. Sami smo sebi problem, za Uljanik, za Agrokor… kad to shvatimo bit će nam bolje”, rekao je Kosor.

“Ne može se reći da Andrej Plenković nije pokušao napraviti tolerantno društvo… dao je štih tolerantni, sjetite se Istanbulske konvencije. Ne može se reći da nije radio, pitanje je je li uspio. Ja mislim da nije uspio… nama su glavne teme u 21. stoljeću tko je ustaša, a tko partizan”, zaključio je.

Foto: Edvard Šušak/Hina