Despot protiv Čička: Iznio je niz povijesnih izmišljotina i podvala o hrvatskom grbu

Despot protiv Čička: Iznio je niz povijesnih izmišljotina i podvala o hrvatskom grbu

Novinar Večernjeg lista Zvonimir Despot reagirao je na priopćenje Ivana Zvonimira Čička koji tvrdi da je SR Jugoslaviji bio u upotrebi hrvatski grb s prvim bijelim poljem. Despotovo reagiranje prenosimo u cijelosti.

“Ivan Zvonimir Čičak, kao predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora, ovih je dana izdao priopćenje povezano s uklanjanjem hrvatskog grba sa spomenika kod Bleiburga od strane austrijskih vlasti, i optužbi da se radi o ustaškoim grbu. Čičak je u toj obrani grba iznio niz povijesnih izmišljotina i podvala, ili bar totalno vlastito neznanje kraj svih dosad objavljenih knjiga o povijesti hrvatskog grba.

Štoviše, Čičak je bio i živući sudionik života u bivšoj Jugoslaviji, pa je i otud već trebao imati neko predznanje.Naime, Čičak je u priopćenju naveo da se „hrvatski grb s prvim bijelim poljem i zvijezdom petokrakom nalazio u Saveznoj skupštini Jugoslavije i prilikom Titovog govora na Konferenciji nesvrstanih 1961. i da se taj “grb u Skupštini Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije nalazio sve do 1991.”.

I dalje, najveća povijesna neistina je kad je naveo da je “amandmanima na Ustav Socijalističke Republike Hrvatske iz 1974. utvrđeno da je hrvatski grb s prvim bijelim poljem i zvijezdom petokrakom službeni grb Socijalističke Republike Hrvatske”. Ovo je totalno nepoznavanje činjenica!

Prvo, 1974. godine nisu doneseni nikakvi amandmani na Ustav SFRJ, pa tako ni na Ustav SR Hrvatske. Ustavni amandmani na savezni, republičke i pokrajinske ustave doneseni su 1971., a odnose se na Ustav SFRJ iz 1963. godine i u njima uopće nije određivano znakovlje na saveznoj i republičkoj razini. Ti su amandmani bili samo pokušaj spašavanja Jugoslavije.

Zvonimir Despot

I kao drugo, 1974. godine donesen je novi Ustav SFRJ, kao i novi ustavi republika i pokrajina, koji su dakako prilagođeni Ustavu SFRJ. U Ustavu SR Hrvatske apsolutno nigdje ne piše da je “hrvatski grb s prvim bijelim poljem i zvijezdom petokrakom službeni grb Socijalističke Republike Hrvatske”.U Ustavu SRH, koji je stupio na snagu objavom u Narodnim novinama 22. veljače 1974. godine, u Glavi I., pod Općim odredbama, u Članku 6. ovo stoji: “Grb Socijalističke Republike Hrvatske je polje okruženo sa dva snopa žitnog klasja zlatne boje.

U dnu polja je željezni nakovanj nad kojim se blago talasa morska pučina. Iz morske pučine uzdiže se historijski hrvatski grb iznad koga izlazi sunce. Snopovi žitnog klasja dolje se sastavljaju i isprepliću, a u svom sastavu opleću postolje nakovnja. Između vrhova klasja je zlatom obrubljena crvena petokraka zvijezda kojoj su donji kraci usmjereni u polje grba.“Ustav SRH donesen je u Saboru SRH kojemu je tada predsjedao Jakov Blažević, siva komunistička eminencija, nekad glavni javni tužitelj protiv zagrebačkog nadbiskupa Alojzija Stepinca, autor montirane sudske optužnice i sudskog postupka protiv njega.

I baš bi takav zadrti komunist odobrio grb SRH s prvim bijelim poljem za kojeg danas neki govore da je ustaški, što je epitet koji nosi baš iz Jugoslavije. I ne samo on. Čičku i/ili onima koji su mu ovo podmetnuli očito je bilo dovoljno što u Ustavu SRH piše da je u grbu SRH „historijski hrvatski grb“, I odmah zaključuju da je to onaj s prvim bijelim poljem u štitu. Iako je posve jasno da je hrvatski povijesni grb i onaj s prvim bijelim poljem kao i onaj s prvim crvenim poljem.

No u SR Hrvatskoj od 1947. do 1990. godine u grbu SR Hrvatske jedino je bio povijesni hrvatski grb s prvim crvenim poljem, a ne nikakvim bijelim. Sve drugo su izmišljotine i manipulacije”, ističe Despot.

Naslovna fotografija: Ivan Zvonimir Čičak

Foto: Hina

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATIIVAN ZVONIMIR ČIČAK: Tito je bez problema govorio pred hrvatskim grbom s bijelim početnim poljem