Divjak s visoka poručila Plenkoviću i sindikatima: Ja sam zadovoljna

Divjak s visoka poručila Plenkoviću i sindikatima: Ja sam zadovoljna

Nakon završetka štrajka, počinju muke s nadoknadom izgubljene nastave. Kada će i kako škole nadoknaditi 16 izgubljenih dana, dakle više od tri tjedna nastave, sada je ključno pitanje, na koje je, među ostalim, u ekskluzivnom intervjuu za HRT odgovorila ministrica obrazovanja Blaženka Divjak.

Ministrica je rekla da se radi o zdravom kompromisu u smislu da je prepoznata i složenost poslova učitelja i nastavnika i s druge strane da se vodilo računa o mogućnostima proračuna. “Ja sam zadovoljna”, rekla je ministrica.

Naglasila je kako se napravilo najviše što se moglo, te je posebno važno što se povuklo pitanje složenosti poslova glede koeficijenata i to je vezano uz same reformske procese, zato što reforma sa sobom nosi veće zahtjeve s obzirom na učitelje i nastavnike.

“Za godinu dana učitelji i profesori dobit će od 800 do 900 kuna i to uračunava i rast osnovice i porast koeficijenata. Plaća profesora i nastavnika za godinu, godinu i pol će biti 8 tisuća kuna”, naglasila je ministrica.

“Adresiranje povećanja koeficijenata je bilo važno zato što se reformom u prvi plan stavlja i povećanje složenosti poslova i adresira se dugogodišnje zaostajanje koje je postojalo vezano uz koeficijente. Mislim da je to ponuda koju bi trebalo objeručke prihvatiti”, naglasila je ministrica Divjak za HRT.

 

Foto: Admir Buljubašić/Hina