Dječak ubojica uopće se ne kaje zbog počinjenih ubojstava: A ima i neka čudna očekivanja

Dječak ubojica uopće se ne kaje zbog počinjenih ubojstava: A ima i neka čudna očekivanja

Dječak (13) koji je 3. svibnja u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” u Beogradu u Srbiji ubio devet učenika i školskog zaštitara još se nalazi u Klinici za neurologiju i psihijatriju za djecu i mlade u Beogradu, piše Blic. Kako bi mogao biti podvrgnut stručnoj psihološkoj analizi, dječak ne može pristupiti telefonu, laptopu, novinama, radiju i televiziji.

Blic navodi da mu je jedan izvor rekao da se dječak više puta interesirao za medijske napise o sebi te da je bio uvjeren da je popularan.

– Nema zahtjeve, za roditelje nije ni pitao. Zanima ga samo kada će izaći iz Klinike te kakve su reakcije na njegov čin. Zanima ga što se događa u društvu te očekuje da je popularan. On očekuje da će se osobe okupiti ispod prozora njegova doma i skandirati mu – rekao je izvor za Blic.

Policija još uvijek čuva dječaka kako ne bi naudio sebi ili drugima. Dječak nema kontakt s drugim pacijentima već samo s osobljem Klinike, javlja Jutarnji list.

– Njegovo je ponašanje do sada bilo mirno. Nije pravio incidente – rekao je izvor za Blic.

Službeno, s njim razgovaraju samo psihijatri i psiholozi Klinike koji ga analiziraju. Dječak će biti podvrgnut nizu testova i procjena kako bi se pokušalo otkriti zašto je 3. svibnja usmrtio 10 osoba.

Stručne timovi za promatranje pacijenata u ovakvim slučajevima obično broje tri člana, a pacijenti koje se promatra podvrgne se brojnim testovima. Primjerice, stručni će tim pokušati utvrditi je li dječak ima kakvih prirođenih mana.

Blic piše da su mu njegovi izvori rekli da se dječak nije pokajao za učinjeno te da je smiren.

Blic navodi i da je dječak podvrgnut testu inteligencije koji je pokazao da nije natprosječno inteligentan kako se prvotno navodilo.

Blicov je izvor rekao da su djelatnici Klinike doznali da su dječakovi roditelji od njega tražili “besprijekoran uspjeh” u školi. Uz to, navodi se da je dječak pohađao i brojne izvannastavne aktivnosti, govorio strane jezike, išao u školu glume, glazbenu školu, trenirao sportove te pobjeđivao na gradskim natjecanjima. Dječak je navodno bio odlikaš.

Blic navodi da stručnjaci da dječak iz nekog razloga nema razvijen superego. Prema tumačenju austrijskog neurologa i utemeljitelja psihoanalize Sigmunda Freuda, superego je dio strukture ličnosti koji sadrži internalizirani kodeks moralnih normi i standarda ponašanja. Superego se često opisuje kao “savjest”.

Blic piše da dječak ne osjeća krivicu već da željno iščekuje puštanje iz Klinike. Navodno vjeruje da će se to dogoditi uskoro. Dječak trenutno ne prima sedative.

Stručnjaci su Blicu rekli da su zabrinuti da bi dječak mogao ponoviti djelo.

Foto: Hina