Doktor Luetić o prosvjedu mladih liječnika: Ovo je zadnji krik nezadovoljstva prije odluke da napuste zemlju

Doktor Luetić o prosvjedu mladih liječnika: Ovo je zadnji krik nezadovoljstva prije odluke da napuste  zemlju

Idućeg tjedna nastavljaju se razgovori s predstavnicima Inicijative mladih liječnika koji su nedavno organizirali veliki prosvjed pred Ministarstvom zdravstva. Prosvjed su podržale i Hrvatska liječnička komora, sindikati i druge liječničke udruge. Zdravstvo je jedan od resora s najvećim problemima koji se godinama nisu rješavali i nije to samo grijeh Vilija Beroša. On sada najavljuje zdravstvenu reformu za koju je uvjeren da rješava i dobar dio zahtjeva liječnika. O problemima zdravstvu u Newsroomu smo razgovarali s predsjednikom Hrvatske liječničke komore Krešimirom Luetićem.

“Sličan provjed sa sličnim zahjtevima bio je 2016. Očito se nedovoljno brzo mijenjaju stvari. U nekima se situacija i pogoršala. Što se tiče današnjeg stanja, ovo je jedna nova generacija liječnika, 700 mladih liječnika je ispred Ministarstva poslalo jednu jaku poruku zdravstvenoj administraciji. Radi se o tome da mladi koelge znaju u kojem sustavu rade i žive, a znaju i da smo u EU gdje ne postoje robovlasnički ugovori. Oni su u svojim zahtjevima naveli o čemu se radi i o reformi zdravstva i priznavanju statusa pregovarača za stolom jer liječnici dosad nisu mogli sudjelovati u pregovorima”, rekao je Luetić.

Vili Beroš obećavao je da će se to promijeniti, u proceduri su izmjene zakona i Luetić vjeroje da će on proći te će liječnici ponovno moći za pregovarački stol. “To nas tek vraća na 2014. gdje smo bili. Nema šireg pomaka, nego se vraćamo.”

Beroš kaže da razumije mlade liječnike, da će se problemi riješiti reformom, ali da prosvjeti nisu mjesto gdje se rješavaju problemi.

“Mislim da je prosvjed potpuno legitimno sredstvo izražavanja nezadovoljstva i jedan vid borbe za određene promjene. Mladi liječnici su artikulirali ne samo staleške strukovne interese, nego i upravo temu reforme zdravstva stavili kao temu prosvjeda. Oni imaju alternativu, otiću u EU gdje neće raditi u ovakvom sustavu. Ovaj prosvjed je zadnji krik nezadovoljstva prije odluke da napuste ovakav zdravstveni sustav”, rekao je Luetić.

Foto: Hina