Doktor Srića za rigorozne mjere: Skidanje maski u šestom mjesecu? Nedopustivo je o tome razmišljati

Doktor Srića za rigorozne mjere: Skidanje maski u šestom mjesecu? Nedopustivo je o tome razmišljati

Stanje u KB Dubrava je prilično dinamično, brojka je manja nego proteklih tjedana, ali je broj novoprimljenih hospitaliziranih između 30 ili 40 pacijenata. Otpuštamo upola manje. Stanje je još uvijek prilično žestoko, puno se radi i ne možemo govoriti da smo završili treći val, možemo reći da idemo prema nekom platou i da moguće idemo prema kraju, ali da smo ga pobijedili to još uvijek ne možemo reći, istaknuo je pulmolog Saša Srića u Studiju 4 HTV-a.

Ako će brojka novozaraženih padati, možemo očekivati da će u sljedeća dva, tri tjedna brojka hospitaliziranih i preminulih biti manja, dodaje.

U trećem valu najprisutniji britanski soj

– U ovom trećem valu najprisutniji je tzv. britanski soj koji pogađa svu populaciju, tako i mlađe bez ikakvih bolesti, dobrog zdravlja. I ono što je specifično je da se pacijent praktično u pola sata respiratorno “urušava” i dolazi do prebacivanja u jedinice intenzivnog liječenja, kaže.

Zbog brojki koje će imati trend opadanja i ljeta koje je pred nama, može se dogoditi da padne interes za cijepljenje, rekao je. I dalje je cilj cijepiti populaciju do 55% ili 60%. Sada je procijepljenost oko 20% s prvom dozom cjepiva.

“Covid putovnice nisu diskriminacija”

Covid putovnice ne smatra diskriminatornima.

– To je činjenično i vrlo bitno – da oni koji su cijepljeni mogu putovati, a oni koji se neće cijepiti, neće imati tu mogućnost. Covid putovnice moći će se izrađivati u onom trenutku kada svi koji su zainteresirani mogu biti procijepljeni. Rizik oboljevanja od Covida je znatno veći od nuspojava, treba se cijepiti prvim dostupnim cjepivom. Rizik od tromboembolijskog incidenta je 0,045, dok je rizik kada se oboli od koronavirusa za dobivanje bilo kojeg incidenta – ogroman.

“Četvrti val ne možemo isključiti”

Strahuje li od reprize na jesen? Srića kaže da želi vjerovati da ju nećemo imati, ali da četvrti val ne možemo isključiti. Bolest nema sezonalni karakter, a moguće je i treće docjepljivanje, dodaje.

– Kada sam čuo u javnom prostoru da ćemo u šestom mjesecu skidati maske, to je nedopustivo uopće pomišljati, a kamoli o tome razgovarati. Naravno sve ovisi o tome hoće li biti mutacija, ali i ova cjepiva štite od smrti, rekao je.

Vezano za turističku sezonu, nije – kaže – pretjerano optimističan. Što se tiče ekonomije, kaže da razumije da su ljudi željni rada, ali nije vrijeme da se mjere relaksiraju.

– U ovom periodu je sklizak teren. I 1. lipnja po meni je prerani trenutak, kaže.