Doktori izgubili živce: Dosta nam je Beroševog “razumijevanja” za liječnike, mi tražimo konkretna djela

Doktori izgubili živce: Dosta nam je Beroševog “razumijevanja” za liječnike, mi tražimo konkretna djela

U Ministarstvu zdravstva održan je sastanak s predstavnicima krovnih liječničkih organizacija o rješavanju statusa liječnika i korekciji koeficijenata, na kojem online sudjelovao i ministar Vili Beroš.

Ministar Vili Beroš još je prije sastanka poručio kako ima razumijevanja za liječnika.

“Minisitar ima već dugo razumijevanja. I prije sastanka je poslao propćenje, rekao je da su potrebna djela, a ne riječi. Mi se apsolutno slažemo s tim, dugo čekamo na djela. Tako je bilo na ovom sastanku, konkretne poteze obećane nismo dobili. Najhitnije za riješiti je pitanje reprezentativnosti Sindikata jer pregovori za granski kolektivni moraju početi do 31. listopada”, rekla je nakon sastanka Renata Čulinović-Čaić, predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata, javlja N1.

Što ako se to ne riješi do tada? “Akcije su uvijek u planu, mi ne moramo čak ići u štrajk, dovoljno je da počnemo raditi po normativina koji su objavljeni, da počnemo striktno poštivati po EU-u regulirano radno vrijeme s maksimalnim brojem dozovljenih prekovremenih sati i tu je već jako velik problem u sustavu. Sve ovisi o potezima Vlade”, rekla je Čulinović-Čaić.

Liječnici su, kako kažu, “razočarani ovim sastankom jer nije bilo konkretnih prijedloga niti sadržaja niti rokova za rješenje problema”.

Državni tajnik Tomislav Dulibić rekao je da nastavljaju razgovarati prvog tjedna u rujnu.

Smatra da “nema razloga za nekakvo nezadovoljstvo”.

Podsjetimo, sastanak je održan na zahtjev liječničkih udruga koje traže od Beroša da hitno riješi pitanje reprezentativnosti Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS), donošenje Zakona o radnopravnom statusu i plaćama liječnika ili strukovnog kolektivnog ugovora, kao i reguliranje postojećeg sustava koeficijenata plaća određenih kategorija liječnika.

Liječničke udruge traže da Vlada izjednači koeficijente usmjerenih specijalista s užim specijalistima koji su specijalizirali prema ranijim pravilnicima, izjednači koeficijente liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti s liječnicima u bolnicama i podigne koeficijente specijalizantima.

Foto: Hina