Doktorova analiza: Što nam je donio jučerašnji prosvjed liječnika? Zašto je bilo tako malo iskusnih kolega?

Doktorova analiza: Što nam je donio jučerašnji prosvjed liječnika? Zašto je bilo tako malo iskusnih kolega?

Doktor Trpimir Goluža, bivši predsjednik Hrvatske liječničke komore, analizirao je jučerašnji prosvjed liječnika.

“Jučerašnji opravdani prosvjed više stotina liječnika na Markovu trgu u Zagrebu jasno je pokazao tko je tko među liječnicima i koliko Vlada RH ozbiljno shvaća zahtjeve prosvjednike.Gro nezadovoljnih liječnika spremnih na sindikalne akcije čine kolege bitno mlađe od 50. Stariji su na prosvjedu bili sporadična pojava.

Bio je tek pokoji, uglavnom oni koji za svoj staleški angažman primaju veće ili manje honorare.Činjenica da je Ministarstvo zdravstva, par sati prije prosvjeda, uputilo oštro priopćenje u kojem osporava vjerodostojnost i dobronamjernost prosvjednika te da poslije prosvjeda nitko iz resornog ministarstva ili Vlade RH nije primio, a kamoli razgovarao s predstavnicima prosvjednika sugerira da bi zahtjevi prosvjednika: izjednačavanje koeficijenta složenosti za iste poslove u primarnoj i bolničkoj zaštiti, 10%- tno povišenje koeficijenta specijalizantima, ukidanje “robovlasničkih ugovora” i žurno donošenje zakona o radno pravnom statusu liječnika, mogli ostati samo njihova pusta želja.Iako su se prosvjednici silno trudili uvjeriti javnost da njihov prosvjed nije usmjeren protiv vladajućih, vladajući su se prepoznali metom prosvjeda. Na prosvjedu nije viđen niti jedan utjecajan HDZ-ovac.

Doktor Trpimir Goluža

Čak i oni koji su u upravljačkim tijelima organizatora prosvjeda izbjegli su dolazak na prosvjed. Izgleda da su pretpostavili da bi dolaskom na prosvjed puno izgubili i da su sigurni da nedolaskom neće izgubiti ništa pa čak niti honorare koje im daju organizatori prosvjeda koji nisu podržali.Zanimljivo dvije organizacije koje okupljaju liječnike, Hrvatski liječnički zbor i udruga u čiju se blagajnu već desetljećima preusmjeruje namjenski novacizdvojen za pokrivanje zdravstvenih potreba osiguranika HZZO-a, stali su na drugu stranu Markova trga.

Nasuprot liječnicima, uz ministra Vilija Beroša. Njima izgleda sve ovo paše. Uostalom oni su i kreirali postojeću zdravstvenu situaciju. Najvažnije im je zadržavanje stečenih pozicija i sigurnog dotoka novca. Pri tome ne zaziru niti od nakaradnih promjena Statuta koji im omogućava produžavanje vlastitog predsjedničkog mandata.

Što nakon prosvjeda?

Koji je sljedeći korak Hrvatskog liječničkog sindikata? Hoće li se obistiniti prijetnje štrajkom liječnika ili će liječnici reterirati, povući se natrag u bolnice i ambulante i nastaviti rogoboriti bez ikakvog učinka? Je li jučerašnji liječnički “prosvjed protiv nikoga” bio još jedan pucanj u prazno ili je ipak meta naciljana, prst je na okidaču i slijedi pucanj”, ističe Trpimir Goluža.