Doktorova dijagnoza: Prosvjednici u svilenim rukavicama koji se prave da ne znaju da krivac ima ime i prezime i stranačku iskaznicu

Doktorova dijagnoza: Prosvjednici u   svilenim rukavicama koji se prave da ne znaju da krivac ima ime i prezime i stranačku iskaznicu

Doktor Trpimir Goluža, ginekolog i bivši predsjednik Hrvatske liječničke komore, komentirao je sutrašnji prosvjed svojih kolega.

“Ventilacija je jedan od oblika suportivne psihoterapije u kojoj terapeut omogućuje pacijentu da posve slobodno priča o onome što ga muči, psihički opterećuje i uznemirava.

Laički rečeno doktor pušta pacijenta da se ispuše i izbaci iz sebe svu nakupljenu negativnu energiju. Nakon ventiliranja pacijent osjeća veliko olakšanje, puno je mirniji i zadovoljniji. Spreman na novo prikupljanje frustracija.

Čini mi se da će sutrašnji prosvjed liječnika na Markovom trgu biti svojevrsno grupno ventiliranje doktora medicine koje neće pretjerano uznemiriti Vladu RH, a još manje je potaknuti na konkretne poteze koje bi unaprijedili radno pravni i ekonomski status liječnika.

Najava organizatora prosvjeda kako “prosvjed nije protiv nikog, već je prosvjed za bolje zdravstvo” pokazuje razinu hrabrosti i spremnosti suočavanja prosvjednika s onima čija ih je višegodišnja politika posve opravdano izvela na ulicu.

Loša i neuspješna zdravstvena politika ima svoje ime i prezime i stranačku iskaznicu.

Prosvjed u svilenim rukavicama i uz temeljni stav: “ne bi se šteli nikom zamjerit’, a ipak bi šteli nekaj ušičarit'” teško će polučiti temeljit zaokret zdravstvene politike koja bi bila jamac očuvanja javnog zdravstvenog sustava na dobrobit svih nas.

Ipak, već i sama šetnja od Trga Franje Tuđmana do Trga sv. Marka i druženje sa drugim kolegama supatnicima i istomišljenicima uz glasnu dernjavu i zviždanje mogli bi imati pozitivan učinak na smanjenje anksioznosti i psihičke uznemirenosti prosvjednika.

Zato sutrašnji dolazak na Trg sv. Marka zasigurno neće biti uzaludni gubitak vremena”, ističe Goluža.

Na slici: Mladi doktor Goluža predvodi prosvjed liječnika