Tko je krivotvorio potpis: Sud oduzeo kuću i pola milijuna eura Dragi Celiziću, a mora platiti i troškove u iznosu od 279.790 eura

Tko je krivotvorio potpis: Sud oduzeo kuću i pola milijuna eura Dragi Celiziću, a mora platiti i troškove u iznosu od 279.790 eura

Poznati HRT-ov voditelj Drago Celizić, koji je u svojoj profesionalnoj karijeri dugo vodio emisiju religijskog programa HRT-a “Mir i dobro”, a prije toga i “Dobro jutro Hrvatska”, nakon umirovljenja ponovno se vratio na male ekrane u jutarnji program emisije “Zlatna liga”. Celizić nedavno proživljava dramu budući je prije nekoliko dana izgubio spor na osnovu ugovora o doživotnom uzdržavanju kojeg je 2007. godine potpisao sa sada već pokojnom Milkom Vukelić iz Pule. Sud je 13. ožujka ove godine donio nepravomoćnu presudu kojom se utvrđuje da je taj ugovor ništetan, piše Istra24.

Ugovor je potpisan 26. prosinca 2007. godine, a nepuna tri mjeseca nakon Milka je preminula. Tada se Drago počeo voditi kao vlasnik nekretnine u Puli, koju je naslijedio na temelju ugovora o doživotnom uzdržavanju. Nekretnina u pulskom naselju Dolinka kuća je od 178 kvadrata sa dvorištem od 453 kvadrata. Uz nekretninu, Milka je na svojim računima nakon smrti ostavila i 500 tisuća eura.

ako je sve pripalo Celiziću, nećakinja pokojne Milke, Marija Askar, podigla je tužbu protiv voditelja. Ona pak tvrdi da Milka u trenutku potpisivanja ugovora ‘nije bila prisebna i sposobna za rasuđivanje zbog izrazito lošeg zdravstvenog stanja’. Također, u tužbi tvrdi kako njezina tetka nije mogla razumjeti značaj i pravne posljedice ugovora, prenosi Večernji list.

U rješenju se navodi kako Milka uopće niti nije potpisala taj ugovor te da je taj isti lažan. Vještačenje je pokazalo kako se radio o ‘vođenoj ruci’, što znači da je potpis u najnižem stupnju Milkin.  To nadalje ukazuje na to da je Milka Vukelić u trenutku potpisivanja ugovora s Dragom Celizićem ‘nije u potpunosti samostalno i vlastoručno potpisala sporni ugovor’.

Uz tužbu je priložen i liječnički nalaz iz Opće bolnice u Puli od 2. listopada 2007. godine, samo dan nakon što su voditelj i Milka potpisali ugovor. Milka je u bolnici završli zbog amputacije noge, a ugovor je potpisala samo jedan dan ranije. Milka je u bolnici trebala potpisati i suglasnost za medicinsku intervenciju, a prema bolničkom dokumentu, na mjestu gdje se trebala potpisati je stajala napomena da nije u mogućnosti potpisati ugovor. Samo tri dana nakon potpisivanja ugovora, Milka je kod pristanka za operaciju ostavila samo otisak prsta.

Na dan potpisivanja ugovora 1. listopada 2007. godine, Celizić je izjavio “da  im se Milka radovala, sve je razumjela i samostalno je potpisala ugovor iako joj je ruka drhtala”.

Sud je u cijelosti prihvatio nalaz i mišljenje medicinskih vještaka iz kojih se može zaključiti da u trenutku sklapanja ugovora, Milka Vukelić nije bila sposobna shvatiti pravno značenje i posljedice sastavljanja tog ugovora.

Drago Celizić je po odluci Općinskog suda dužan u roku od 15 dana od pravomoćnosti presude tužiteljici predati u posjed nekretnine. K tome, Celizić mora nadoknaditi i parnični postupak tužiteljici u iznosu od od 279.790 eura, odnosno 2,1 milijuna kuna. Na nepravomoćnu presudu pulskog Općinskog suda Drago Celzić nije imao komentara. 

Foto: Hina