Preminula književnica Dubravka Ugrešić: Uvijek se pozicionirala kao transnacionalna spisateljica

Preminula književnica Dubravka Ugrešić: Uvijek se pozicionirala kao transnacionalna spisateljica

U 73. godini života preminula Dubravka Ugrešić. Dubravka je umrla danas, 17. ožujka 2023. u Amsterdamu u krugu prijatelja i obitelji.

Dubravka Ugrešić etablirala se kao jedna od najistaknutijih europskih knjževnica i esejistica. Od ranih postmodernističkih radova, preko elegičnog suočavanja s raspadom Jugoslavije i promjenama nakon pada Berlinskog zida, do spisa o popularnoj i književnoj kulturi, njezino djelo obilježeno je rijetkom kombinacijom ironije, polemičnosti i suosjećanja, javljaju iz Multimedijalnog instituta Zagreb.

Napustila je Hrvatsku 1993. godine. Uvijek se pozicionirala kao transnacionalna ili postnacionalna spisateljica i zalagala za pravo autora da ne priznaju i ne poštuju etničke i nacionalne granice. Bila je žestoka kritičarka politike prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana i HDZ-a.

Najpoznatiji su joj naslovi: “Štefica Cvek u raljama života”, “Forsiranje romana reke”, “Kultura laži”, “Muzej bezuvjetne predaje”, “Baba Jaga je snijela jaje”, “Lisica”, javlja Tportal.

U egzilu koji je vremenom postao emigracija, njezine su knjige prevedene na brojne jezike. Predavala je na više američkih i europskih sveučilišta, uključujući Harvard, UCLA, Columbia i Slobodno sveučilište u Berlinu. Dobitnica je važnih književnih priznanja — između ostalih — NIN-ove nagrade i  Međunarodne nagrade za književnost Neustadt.

“Od japanskih svetišta do sela Kuruzovac, od Borisa Pilnjaka do otužnog konferencijskog književnog turizma, od Nabokova do kulture narcizma i selfizma, Dubravka Ugrešić uspijeva u jednom tekstu i jednom književnom svijetu suvereno obuhvatiti kompleksnost današnje stvarnosti. Lisica je tako izvedbom i poetikom potpuno suvremen roman koji obnavlja neke ‘starinske’ vrijednosti: ponajprije vjeru u moć umjetnosti i moć ‘heretika i sanjara’ koji – iako stoje na marginama društva – tu umjetnost stvaraju”, ocijenio je tadašnji žiri Književne nagrade tportala u sastavu Ivice Buljana, predsjednika, Ursule Burger, Katarine Luketić, Jadranke Pintarić i Miroslava Mićanovića.

U egzilu koji je vremenom postao emigracija, njezine su knjige prevedene na brojne jezike. Predavala je na više američkih i europskih sveučilišta, uključujući Harvard, UCLA, Columbia i Slobodno sveučilište u Berlinu. Dobitnica je važnih književnih priznanja — između ostalih — NIN-ove nagrade i Međunarodne nagrade za književnost Neustadt.

Dubravka Ugrešić je živjela i radila u Amsterdamu.

Foto: Hina